Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Foto: Privat foto


22.11.2007
TIL POLEN FOR Å FORSKE PÅ ATMOSFÆREN
Forfatter: Siri Henriksen

Sandra Blindheim, Andøya Rakettskytefelt, er tilbake etter en vellykket hospitering ved Institute for Oceanology, Polish Academy of Sciences. Hun har vært engasjert i avdelingen som arbeider med overvåkning av aerosoler i atmosfæren.

Hei!

Her kommer et lite reisebrev fra Sopot i Polen (i nærheten av Gdansk).

Jeg er på besøk hos Institute for Oceanology, Polish Academy of Sciences. Avdelingen jeg besøker arbeider med overvåkning av aerosoler i atmosfæren.

Jeg har blitt innkvartert på en av instituttets gjesteleiligheter, som ligger tvers over gangen til kontoret som jeg deler med min kontaktperson Tymon (og, nei han kjenner ingen Pumba :-) ).

På instituttet går tiden med til å lære hvordan de polske forskerene arbeider med data de samler inn og hvordan jeg kan dra nytte av det her hjemme på ALOMAR.

Å sitte foran datamaskinen er vel og bra, men det var først da jeg ble med forskningskipet Oceania RV på tokt i Østersjøen at det ble virkelig spennende! Østersjøen i november måned er ikke akkurat hva jeg kaller gjestmildt.

Ombord på båten gjorde vi målinger med en partikkel-teller som var montert i masten. For å operere denne, måtte vi stå oppe i masten ca. 4 m over dekk. Om dere tar en titt på vedlagte bilde, vil dere se meg i det lett identifiserbare oransje oljehyret. Det er ingen spøk å stå i masta når det blåser 18 m/s vind og temperaturen kryper ned mot 2 grader. Jeg er veldig takknemlig for at jeg ikke ble sjøsyk. Det var mange bleke ansikter å se i messa de to dagene vi lå ute til sjøs.

Ellers har det også blitt tid til å besøke Gdansk og lære om hvordan polakkene slåss mot kommunismen på 80-tallet. Lech Walesa og streikerene i Lenin skipsverft gjorde en svært viktig jobb. Jeg besøkte også en litt tristere del av polsk historie, nemlig en av de største konsentrasjonleirene i Polen under andre verdenskrig, Stutthof. Det var grusomt å se hva slags forhold fangene levde under.

Har hatt en super og lærerik periode!

Hilsen fra Sandra

Les mer om instituttet på www.iopan.gda.pl
Mer om Andøya Rakettskytefelt finner du her www.rocketrange.no

TILBAKE TIL NYHETER