Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Castello de Amoroso
Foto: Privat foto


9.02.2008
VINREISE I USA
Forfatter: Siri Henriksen

Elisabeth Rett fra Seljord Vin AS i Telemark har har vært på en lærerik reise gjennom vingårder og vindistrikt. Reisen startet i San Francisco.

Elisabeth har sendt følgende reisebrev til oss:

Turen startet i San Francisco, en flott by å komme over jetlagen på. Her besøkte jeg noen vinbutikker som lå spredt rundt i byen. Felles for et par av dem var at vingårder fra Napa og Sonoma har gått sammen og startet butikker der kundene også kan smake. Stor kontrast til Vinmonopolet i Norge!

Tirsdag gikk turen til Glen Ellen i Sonoma Valley, der jeg har leid et rom for en og en halv uke. Glenelly Inn har eier med norske aner, Kristi, som snakker norsk og har hjulpet meg å komme i kontakt med vingårder.

Jeg var også så heldig i høst å komme i kontakt med Siss Frivik. Siss er en Winemaker fra Trondheim som har bosatt seg i St. Helena i Napa Valley. Hun har tatt seg tid til å guide meg rundt, og hennes kunnskaper og kontakter gjør at jeg får maksimalt utbytte av turen.

Siss og jeg har hittil besøkt 13 vingårder, og det er utrolig spennende å se mangfoldet. Alt fra minimalistiske og moderne vingårder til de tradisjonelle og klassiske. I tillegg har du slike som Castello di Amorosa, et middelalderslott med alt som hører til. "Problemet" er bare at bygget var ferdigstilt i 2007!

Av stedene vi har besøkt, likte jeg likte best Gloria Ferrer. Her produserer de musserende vin på champagnemåten, og vi fikk full omvisning i produksjonslokalene. Det er morsomt for meg å se at det ikke er så ulikt det vi driver med, og jeg får stadig nye tips og ideer til andre løsninger i fabrikken. De har også et smakerom med utsalg, og mindre og større selskapsrom for grupper.

Vi har også besøkt Robert Mondavi. Nydelig vingård, både ute og inne. Produksjonen foregikk et annet sted, så vingården ble bare brukt til smaking og omvinsning på området. Her solgt de også litt småmat som folk kunne nyte til vinene.

Generelt for de fleste vingårdene er at de tilbyr smaking og omvisning, enten åpent for alle eller etter avtale. En smakerunde består stort sett av tre til fem smaker, og koster alt fra $10 til $30. Stort sett er omvisning inkludert. Alle selger sin egen vin, i tillegg har de andre vinrelaterte produkter, enten det er såpe med Merlotduft eller vinåpnere.

Inntrykket jeg sitter igjen med, og dette gjelder overalt, er at de er flinke på service og kundebehandling. Alle er hyggelige og imøtekommende, og du blir alltid møtt med et smil. Og ingenting er noe problem, alt lar seg løse.

Elisabeth
www.seljordvin.no

TILBAKE TIL NYHETER