Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Kari Bente på kjøkkenet


24.04.2008
KOKK PÅ LÆRERIK HOSPITERING PÅ ISLAND!
Forfatter: Lise Lotte Stenersen

Kari Bente Basset arbeider som kokk ved Tonsåsen Rehabiliterings senter, et rehabiliteringstilbud for pasienter med livsstilsrelaterte sykdommer. Gjennom prosjektet Reis & Ryk Valdres har hun nylig gjennomført et to uker langt opphold på Mosfjellbær på Island.

I perioden 14. – 28. mars var hun en del av staben på Rekjarlundur Rehabilitering, hvor de jobber med bla overvekt og diabetes.

Her kan du lese reisebrev fra Kari:

Hei på dere!

Da er jeg tilbake etter to fantastiske uker på Island.

Fredag 14. mars, grytidlig om morgenen, startet min tur til Island. Jeg ble kjørt til Gjøvik, der jeg tok flybussen til Gardemoen, mellomlandet i Arlanda, Sverige, før jeg fløy videre til Keflavik.

Som mange før meg, trodde jeg at jeg hadde landet på månen. Her var det lava landskap og ikke mye annet. Utenfor sto "The space shuttle" (les buss), klar til å kjøre oss inn til Reykjavik, en tur som tok ca 50 minutter. På bussterminalen ble jeg møtt av Chef Gunnar, som var min kontaktperson. Han kjørte meg til Mosfellbær, et tettsted 15 minutter utenfor Rekjavik, der Rekjarlundur Rehabilitering lå.

Rekjarlundur har ca. 150 ansatte. Årlig har de 1.200 - 1.300 pasienter, fordelt på ni diagnoser, der overvekt er en av dem. Overvekt er et felt som interesserer meg, inkludert tilberedelse av mat til disse pasientene.

På Rekjarlundur ble jeg innkvartert på en hybel med kjøkken, soverom, stue og bad. Kjøleskapet var fylt opp med mat, og det var frisk frukt tilgjengelig. Jeg følte meg veldig velkommen.

Helgen ble brukt til å gjøre seg kjent på kjøkkenet og treffe noen av de som jobbet der. Mandag traff jeg resten av gjengen, og de var alle hyggelige og imøtekommende. Selv om ikke alle snakket engelsk, gikk det kjempefint å kommunisere. Tegn er språk.

Jeg ble satt inn i rutinene og var med fra første stund på forberedelsene av de ulike måltidene. Jeg har fått lært masse, og noen av oppskriftene har jeg allerede tatt i bruk på Tonsåsen der det ble veldig godt motatt. Forandring fryder.

Jeg var så heldig at min kontaktperson var medeier i syv islandshester, så jeg fikk mange fine turer på hesteryggen. Fikk meg også en tur til Blue lagoon, og det var deilig å bade i det varme vannet mens frosten bet i kinnene.

Jeg tok også en sightseeingtur i Rekjavik. Byturen ble avsluttet med en pølse fra pølseboden der Bill Cliton spiste en pølse i 2004. Han fikk visst hjerteinfark et par månder senere, har nok ikke noe med pølsen å gjøre......

De hadde også en teori om hvorfor gifte menn i alderen 30 - 40 år var statistisk fire kg tyngre i dag enn for 40 år siden. Den gang kom mannen hjem etter en lang arbeidsdag, kikket i kjøleskapet, så ingenting han hadde lyst på, gikk til soverommet og la seg.
I dag kommer mannen hjem etter en lang arbeidsdag, titter inn på soverommet, ser ingenting han har lyst på, og går til kjøleskapet. :)

Dette har vært en lærerik og spennende hospitering, der alt har gått knirkefritt. Jeg vil absolutt anbefale alle som har anledning til å være med på et slikt proskjekt, å gripe muligheten. Det har absolutt gitt meg ny giv, og arbeidsglede. Så tusen takk for muligheten!

Med vennlig hilsen

Kari Bente
TILBAKE TIL NYHETER