Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Alomar, Andøya


15.05.2008
DELTAR PÅ NEDERLANDSK KAMPANJE FOR ATMOSFÆREFORSKNING
Forfatter: Siri Henriksen

Barbara Lahnor jobber til daglig som prosjektingeniør på Andøya rakettskytefelt. For tiden er hun på Reis & ryk- opphold i Nederland der hun jobber sammen med en rekke forskere fra ulike europeiske land med å måle atmosfæreaktivitet under EUCAARI- kampanjen.

Resebrev fra Barbara Lahnor:

Nå begynner min fjerde arbeidsdag i Nederland. Arbeidsplassen min ligger ute på åpen mark i Cabauw som er ca. 9 km fra mitt hotell i Oudewater.

Det nederlandske meteorologiske institutt har en mast her som er 213 m høy og utstyrt med ulike måleinstrumenter for å måle forhold i grenselaget, det nederste laget i atmosfæren.

Jeg deltar i en EUCAARI (European Integrated Project on Aerosol Cloud Climate and Air Quality Interactions) kampanje, det betyr at det er en intens måleperiode med ulike bakkebaserte instrumenter og fly som tar målinger. Det er flere internasjonale institutter som har plassert sine instrumenter her under kampanjen.

Vertsinstitusjonen min er RIVM, the National Institute for Public Health and the Environment, som har en Lidarsystem innbygget i en container. Den ble flyttet her for en uke siden og Lidarsystemen må testes på nytt og justeres hvis nødvendig. Også skal det jo opereres mye, spesielt når det er flyaktivitet. Dette er ganske interessant for meg. Jeg ønsker å forstå litt bedre sammenhenget mellom optiske elementer i et Lidarsystem og datakvalitet.

På min andre arbeidsdag har jeg vært i RIVM sitt hovedinstitutt i Bilthoven som ligger ca. 35 km herfra. Da fikk jeg treffe avdelingslederen og kunne besøke laboratoriet.

Været er meget fint, over 20 grader og sol hele dagen, det betyr at vi som jobber med Lidar, måler ganske mye men det er mange andre forsker som ønsker seg skyer, fordi de skal jo måle sammenheng mellom skyer, aerosoler og luftkvalitet.

I går var den offisielle åpening av kampanjen som ble arrangert i en stor telt ute ved siden av masten. Forskerne er glad å kunne nytte fasilitetene her og håper på interessante resultater. Men det er hovedsakelig avhengig av været.

Jeg trives veldig med arbeidsgruppen min. Den er faktisk ganske liten – Vi er tre som sitter, nei står, i Lidarcontaineren og mer passer også ikke inni der. Samtidig løper kjøleanlegg med stor bråk og det føles som man står i et lite fly. Det kan være litt slitsom, men det er jo mulighet til å gå ut og Lidaren må ikke observeres hele tid når den først er i gang. Men noen skulle være på plass og sjekke av og til. Det skal nok testes og forbedres noen ting så det blir sikkert en lærerik opphold og god samarbeid med den nederlandske gruppen. I september skal de komme opp til Andøya i forbindelse med et møte, da blir det mulighet til å vise dem vårt observatorie.

Men nå må jeg skynde meg – skal ta sykkel til Cabauw i dag, det er nemlig helt fantastisk sykkelområde.

Hartelijke groet fra Nederland
Barbara

www.rocketrange.no

TILBAKE TIL NYHETER