Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Foto: Midt-Telemark Næringsforening


10.10.2008
UTENLANDS FOR å OPPLEVE, LæRE OG Få NYE IDEER
Forfatter: Midt-Telemark Næringsforening (Pressemelding)

Drivere og ansatte i små og mellomstore bedrifter har sjelden anledning til fordypning og faglig oppdatering. Gjennom internasjonaliseringsprosjektet Reis og Ryk har imidlertid dette blitt en realitet for flere.

Første pulje av deltakerne gjennomførte sine utenlandsopphold våren 2008. Tirsdag 30. september var de samlet i lokalene til Midt-Telemark Næringsutvikling i Bø for å dele sine erfaringer med de andre deltakerne som er i ferd med å planlegge sine reiser.

Thomas Vinje Lundemo jobber til daglig som kjøkkensjef ved Norsjø Hotell på Akkerhaugen. Som Reis og Ryk-deltaker arbeidet han på en restaurant i Berlin i to uker. Lundemo vendte hjem med mange nye smaksopplevelser og ideer til nye produkter og arbeidsmåter. Nå er han klar for å videreutvikle sitt eget hotellkjøkken. ”Det var en genial måte å lære på”, mener Lundemo, som også syntes det var lærerikt å være lærling igjen – og det under en annen kjøkkensjefs harde regime.

Elisabeth Rett, gründer av Seljord Vin, har vært i California. Møtet med den californiske vinmakerkulturen gav henne mange nyttige impulser på salg og presentasjon av vin og på mer produksjonsmessige sider ved vin. Oppholdet gav mersmak, og Elisabeth kommer ikke til å nøle med å besøke flere vinmarker dersom anledningen byr seg.

Gründeren av Nome-bedriften Costa Rica Eksperten, Hans Jørgensen, gjennomførte sitt Costa Rica-opphold i våres. Jørgensen kombinerte studieturen med familieferie, og fikk mye ut av oppholdet. Etter reisen står han enda bedre rustet enn før til å skreddersy Costa Rica-reiser til andre eventyrlystne, og han står allerede på farten til et nytt opphold i dette drømmelandet.

Den siste av deltakerne som nå har øst av sine reiseerfaringer er Halvor Holtskog som driver bedriften Holtskog Nyhuus Design på Gvarv. Holtskog har vært i byen Diepling på grensa mellom Frankrike, Luxenburg og Tyskland. Han bodde hjemme hos arbeidsgiveren, og ble godt ivaretatt. ”Det var en skikkelig vitamininnsprøyting”, sier Holtskog. Det var godt å få anledning til å fordype seg over så lang tid, tilføyer han, og røper at han har konkrete planer om å reise tilbake om kort tid.

Prosjektledelsen tas hånd om av firmaet Apriori. De har gjennomført tilsvarende opplegg med 170 andre deltakere rundt omkring i landet. Prosjektet er finansiert av Innovasjon Norge, og har som målsetning å stimulere til nyskaping gjennom å gi deltakerne anledning til et fjorten dagers studieopphold ved en bedrift i utlandet. Underveis i studieoppholdet skal deltakerne skrive loggbok for å styrke sin egen refleksjon. De skal også sende et reisebrev hjem til de andre prosjektdeltakerne. Etter hjemkomsten kreves det at de lager en rapport om hva de har fått ut av oppholdet.

Neste pulje deltakere gjør seg nå klar til å reise av gårde. Mot en mindre egenandel får de oppfylt sine ønsker om å lære mer, oppleve mer og tenke nytt i en ukjent bedriftskultur i et fremmed land.

TILBAKE TIL NYHETER