Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
22.04.2009
MøTE MED KREATIVE KREFTER På RY HøJSKOLE

Regissør, instruktør og musiker Frid Halmøy har reist fra Melbu i Nord til Ry i Danmark. Her ønsker hun å hente inspirasjon og ny kunnskap blant annet om STOMP, som er en musikkform som produseres ved å lage rytmer ved hjelp av ulike ting , som for eksempel søppelkasser, kroppen og andre tilgjengelige gjenstander.

Solen skinner. Halv fjers. Tres. Firs. Sitter baklengs i et tog på vei fra København opp mot Aalborg. Rødgrød med fløde på. Det danske språket omringer en så plutselig. Det er mange år siden man var her sist. Minner fra svunnen tid strømmer på. Midt mellom små murhus, vindmøller og flate marker er den der: sommerfuglen. Sommerfuglen som svever rundt i uvitenhet og spenning. Sommerfuglen som pirrer nysgjerrigheten. Sommerfuglen som åpner. Sommerfuglen i magen.

En kløver konge ligger på brosteinen utenfor Aalborg stasjon. Jeg tilbringer et døgn i byen før jeg toger ned til hovedmålet; Ry Højskole. Højskolen ligger midt i mellom togskinner, store trær, blomsterbed og Gudenå/Møllesø.
En højskole som har levd i over hundre år er omringet av de vakreste kulisser. Kulisser for inspirasjon, vekst og tilstedeværelse.

Fant Brian, min gamle lærer og venn. Ble presentert for elever og lærere og fikk innlosjert meg på et rom i ”Underhuset”. Jeg skal følge undervisningen gjennom to uker; primært teater, STOMP og andre musikkfag. Det er med stor ydmykhet jeg starter prosessen.

7.30. Hver dag starter med felles økologisk frokost i spisesalen etterfulgt av morgensamling. Vi synger nordiske melodier fra sangboken og lytter til de ulike tema hver samling tar for seg. En fin start før vi jobber videre i de kreative fordypningsfag.

Ingen dager har hatt det samme innhold. Man lærer mye. Like viktig som det er å være tilstede og åpen i faget er her mange utfordringer. Den største er kanskje for meg personlig, språket. Jeg forstår den danske talemåten, men har på nytt lært at en bred nord-norsk dialekt ikke nødvendigvis er det letteste å forstå for de dansktalende. Samtalene har resultert i komiske hikst og et særdeles sakte og artikulert lyd -og kroppsspråk.

Etter å ha nynnet på evighetsmelodier, psykologiske tilnærmingsmetoder og synkoperte rytmer har jeg fått oppleve noe av den danske kulturen i praksis.

Jeg har vært på et gamlehjem i Hadsten hvor jeg overvar et foredrag om kroppsspråk og vært assistent på en workshop i STOMP for unge gymnaster i Skive. Videre har jeg trasket rundt i underjordiske klosterganger hvor tigger-munker en gang bodde og sett to forestillinger; DaDunk´s ”Klods Hans” og Dario Fo´s ”Tigeren”.

Tankene florerer. Rosa balkonger. Butikkeieren i Silkeborg som hadde 1,5 øye. Frukt. Kajakk. Kartofler. Cellisten med pipete streng-stemme. Åkergjødsling. Statistikk-gutten med store størrelser. Bunadsko. Ålete business-mann liker de blårutete skjortene best. Tatoverte hodeskaller. Sauna. Pølse utenfor brødet. Kaffekopper og gjestfrihet i alle verdenshjørner.

Alt dette mens man prøver å holde groovet levende. -Hvor er det bare deiligt at være norsk i Danmark! Gleder meg til fortsettelsen.


Mvh
Frid Halmøy
::: April 2009

TILBAKE TIL NYHETER