Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Foto: Inger-Johanne Myrland


28.07.2009
EN HISTORISK REISE I BILDER

Inger-Johanne Myrland fra I Galleri i Vadsø har vært to uker på Reykjavik museum of photography for å lære mer om galleri- og museumsdrift. Under oppholdet har hun blant annet gjort research på gamle fotografi og vært med på forberedelser til en "kultursti" som skal gå gjennom Reykjavik sentrum.

Reisebrev fra Island:
Nå går dagene i Reykjavik faretruende fort mot slutten, og godt er det, ellers kunne jeg med fordel like gjerne bosatt meg her. Jeg har blitt vant til byen og islendingene, og byen og islendingene har blitt vant til meg. En fin kombinasjon!

Jeg har hatt mitt arbeidsopphold på Reykjavik museum of photography i perioden 2 – 15 juli 2009, og det har vært veldig interessant og lærerrikt. Selv om jeg kom midt i ferietiden, har jeg blitt tatt svært godt i mot og inngått som en del av staben. Det er 6 travle ansatte, men på grunn av ferien var ikke alle her samtidig. Jeg fikk likevel møtt alle sammen i løpet av tiden jeg var her. Jeg fikk også tildelt en del oppgaver som jeg har jobbet med disse to ukene, men har stått veldig fritt og har stort sett kunne lagt opp dagene mine selv.

Blant annet har jeg jobbet med et gammelt fotoalbum i museets eie som viser noen franske overklassekvinner på reise. Teksten i albumet (snirklete fransk) viser at de blant annet forvillet seg til Nord-Norge, men hvor? Ettersom jeg er den nordnorske her, har oppdraget med å identifisere steder på bildene falt pð meg. Jeg gjenkjente Nordkapp-platået og tydet meg fram til at de også besøkte Hammerfest. Dette er morsomt for en opprinnelig historielærer. Hva kan bildene fortelle oss? Hvem er disse damene? Dette er aktiv bruk av kildemateriale, bedre enn noe lærerkurs! Det morsomte var da jeg innså at damene også hadde reist til min egen hjemplass, Lyngen i Troms.
En annen ting jeg har fått i oppdrag å se på er innflytelsen norsk bygningsstil har hatt på Islandsk byggeskikk. Her snakker vi om sveitserstil og og senere såkalte kataloghus. Det artige her var at jeg fant et bilde av Amtmannsgården i Vadsø (brant ned 1944) som et eksempel på denne stilen som kan finnes flere steder i Reykjavik. Jeg fikk være med på å forberede bilder til en såkalt "Cultural walk", der en historieprofessor vandret rundt i Reykjavik sentrum sammen med folk og fortalte om hvordan det så ut før sammenlignet med nå . Det møtte opp rundt 150 stykker til denne turen, noe som ble betegnet som en stor suksess. Jeg deltok og hjalp til sammen med de andre ansatte (som “lydmann“). Arrangementet var ikke beregnet på turister og alt foregikk på islandsk.

En tredje ting jeg lærte, er bildebehandling av gammelt og skjørt materiale som skal scannnes inn i den digitale evigheten og berges fra støvsmuldring. Her var det på med hansker og være forsiktig, forsiktig, forsiktig. For en som bare såvidt har photoshoppa litt og knapt nok det, er dette betydelig teknologisk erfaring med de verktøyene museet bruker. Bildene må justeres digitalt før de lagres i en base som skal være søkbar i tilfelle noen leter etter tippoldemor eller gamle hus og landskap som ikke finnes mer.
Resten av tiden har jeg bruk til mine egne ting, det vil si å gå rundt på gallerier og andre steder og se hvordan de forskjellige stedene lyssetter, kuraterer og presenterer utstillinger. Hvem som tas inn. Hvilken kvalitet det er på designen og kunsten. Prisnivå. Farger på vegger. Lokaler. Kort sagt alt som er å vite om konkret galleridrift. Dette utforsket jeg selvsagt også i museets egne utstillingslokaler. Islendingene er, til tross for økonomisk kollaps, nyskapende i den forstand at trender og nyheter ofte slår først ut her og gir innflytelse til resten av metropolene i Europa. Her har kollegene på museet kommet med mange råd og tips til hva jeg burde se, og tålmodig forklart vei, tegnet på kart, tatt telefoner og i det hele tatt vært svært hjelpsomme. Det har også blitt tid til litt kafebesøk og sightsseeing, som den Blå Lagune. Sommerværet kom også etterhvert til Reykjavik og gjorde dette oppholdet svært hyggelig og minneverdig.

Reykjavik 13. juli 2009.
Inger-Johanne Myrland

TILBAKE TIL NYHETER