Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
22.09.2009
EN REISE I LOKALE RÅVARER OG MATTRADISJONER
Forfatter: Ingerine Amundsen

Ingerine Amundsen fra Lier Gård har vært på Sicilia i to uker for å lære mer om italiensk gårdsturisme. Stedet hun har vært på heter Casale Borgio og ligger i landsbyen Palazzo Adriano, 2-3 timers kjøretur fra Palermo.

REISEBREV FRA CASALE BORGIO IN PALAZZO ADRIANO PÅ SICILIA
Jeg tilbrakte 4-5 dager i Casale Borigio i Palazzo Adriano. Bussturen fra Palermo tok 2-3 timer. Jeg ble hentet av en meget høflig og hyggelig Enrico, yngste sønn i huset. Jeg ble tatt mot med åpne armer og følte meg inkludert fra første stund. Målet mitt var bl.a. å se hvordan italiensk gårdsturisme fungerer i praksis og lære om lokale matretter. Fikk et koselig rom med bad og beskjed om å føle meg som hjemme!

Casale Borgio er et familiedrevet sted i fjellene ved Corlione, nærmeste store by Puzzi. Landsbyen heter Palazzo Adriano og ligger ca 1 km unna. Her ble filmen Paradiso som fikk tre Oscar, spilt inn. Stedet er faktisk bare tre år gammelt og drives av Iluminata Profeta og hennes familie. Sønnene Enrico og Claudio er aktive i driften som henholdsvis kelner og kokk, mens eldste sønnen er i restauranten og noe på kontoret. Søsteren Maria og hennes mann Lillo tar seg av det administrative som regnskap og lignende.

Casale Borgio har 10 rom og bespisning for 150 gjester. Det er bygget rundt et to hundre år gammelt steinhus. Det er også et stort innendørs svømmebasseng her. De holder brylluper, banketter (mottagelser) og arrangementer for private og business i tillegg til vanlig restaurantdrift. Det er åpent hele året og landsbyen innbyggere er ofte gjester. Kjøkkenet er kjent for sin gode mat, så det kommer gjerne gjester langsveis fra for å spise der. Området er attraktivt for trecking på bena eller på sykkel. Det er mange merkede løyper og stier og kart over alt. De tilbyr guidete turer. Nikol, den eldste sønnen, er den som er mest interessert i turgåing. De har en stall klar til å ta imot 10 hester. Det blir til neste år. Det gjenstår en del utendørs arbeider, litt preg av byggeplass, men det kan like gjerne være det tørre klimaet nå i september.

Kjøkkenet er da ganske nytt topp og topp utstyrt som et restaurantkjøkken. Kjølerom og fryserom. De har vedfyrt ovn for pizza og brødbaking. De tilbyr take- away pizzas. Siciliansk pizzaspesialitet er med tomatsaus, sardi/sardiner, olives and pecoriniost. Andre spesialiteter er kumage, lammenyrer og lammelever. Sistnevnte veldig godt faktisk, mens kumage kan jeg styre meg for! På kjøkkenet jobber en chef og tre assistenter. En kjøkkenassistent, en i oppvasken, en i pizzaproduksjonen. Enriqo serverer sammen med moren og tanten. Lørdag var chefen Claudi og han hadde ansvaret for mat til 60-70 gjester. Enrico vil gjerne reise for å få erfaring og lære mer engelsk. Jeg har foreslått at han komme til Norge og arbeide neste sommer!

På den store banketten søndag med 130-140 gjester, var Nino chef. Han er lærer på skolen som lærer opp kokker og har hatt Claudio som elev. Han var herlig – trygg og erfaren. Jeg ble satt i sving til mye forskjellig, både lage mat og legge opp på tallerkener og fat. Allerede første dagen ble jeg spurt om jeg ville lage et norsk måltid til dem. Helst med råvarer som lam eller svin. Det brukes mye i det sicilianske bondekjøkkenet. Siden det er september og snart fårikålens dag (24/9), bestemte jeg meg for nettopp fårikål og tilslørte bondepiker til dessert. Til forrett hadde jeg med hjortepølse fra Løten, ramsløk fra Hardanger og flatbrød. Til drikke hadde vi Carlsberg øl og selvsagt akevitt hjemmefra! Gjett om dette var populært!

Vi har snakket mye om råvarer, markedsføring, vertskapsrollen, italiensk turisme og slow food. Dette får dere høre mer om når vi møtes på Lier gård i oktober!

Ciao fra Ingerine

TILBAKE TIL NYHETER