Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?28.09.2009
PLUKKER SKJELL OG IDEER I NEDERLAND
Forfatter: Eva Lisa Robertsen

Terschelling er en liten øykommune i Nederland. De har gjennomgått en vellykket omstilling fra fiskeri til turisme. Nå er Eva Lisa der for å hente ideer hjem til omstillingsprosessene i Vardø.

Hei, hei:)
Har akkurat kommet tilbake til min lille hybel på internatet til den maritime skolen i Terschelling - Maritim Institutt Willem Barentsz. Er på tur uti den store verden - helt alene.

Da jeg valgte Terschelling som reisemål, var det i hovedsak av to grunner: De har vært et fiskerisamfunn, har vært gjennom en omstilling, og lever nå i hovedsak av turisme. I tillegg er Terschelling vennskapskommune med Vardø (ble det ca. for ett år siden), dermed kunne dette være en god måte å utvikle å få ideer på hvordan vi kan ha ett godt samarbeid og vennskap.

Terschelling er en liten øy i Nederland. På hele øya bor det ca. 4-500 mennesker. Når det er på det meste med turister her, kan det være så mange som 30 000 på øya. Det vil si veldig mange turister. En utrolig flott øy, vakker natur, trivelige mennesker, god mat og en ufattelig strand - 3 mil med krittehvit sand!

Jeg fikk ordnet meg en kontaktperson ved rådhuset i Terschelling, som har hjulpet meg utrolig mye. Sammen laget vi tett program for oppholdet mitt her, etter ulike spørsmålsstillinger jeg hadde, hun fikset boplass og møtte opp på fergekaia og ønsket meg velkommen.

Jeg kom hit torsdags ettermiddag i forrige uke, sliten etter en lang flytur, togtur og fergetur. Dermed ble det slik at jeg sov i 15 timer i strekk da jeg var inlosjert på hybelen min.

Fredagen møtte jeg Bri ved fergeterminalen, jeg fikk leid meg sykkel (slik at jeg har framkomstmiddel under oppholdet mitt her), vi spiste frokost på en liten kafe og dro så på sykkeltur for å bli kjent med øya. Det første vi kom til var et statue, Fiskerkona som speider etter mannen sin på havet. Vi har en lignende statue i Vardø, "Kvinne mot hav". Det vitner om at dette har vært et fiskerisamfunn lik Vardø. Vi syklet videre gjennom skog og mark på noen søte små sykkelstier. De er overalt! Så kom vi til stranden, en helt utrolig strand. Vi tok en kaffe, samlet noen skjell og syklet videre rundt resten av øya. Mange gode samtaler og ideer allerede etter kun noen få timer. Bri fortalte meg historier om ting vi så underveis, og det var en fantastisk sykkeltur - i strålende sol og 18 grader. I tillegg fikk jeg noen flere avtaler med bedrifter og personer som kan hjelpe meg med å få svar på mine spørsmål.

I helgen hadde jeg egentli fri, men fikk en avtale me Sea Rescue Team - redningsskøyta. Lørdag hadde de åpen dag, så dit havnet jeg og traff mange kjempehyggelige mennesker. Jeg fikk servert fritert fisk - en flyndrefisk. Veldig godt!. Så kom det en gammel mann, Gerrard, som jeg ble presentert for. Han kunne øyas historie opp og ned og fram og tilbake. En utrolig koselig mann. Da vi hadde pratet i ett par timer både om Terschelling, Vardø og Norge, ble det på tide å gå. Da kom sjefen for redningstjenesten på øya, og spurte om jeg kunne tenke meg en tur med redningsskøyta. Selvfølgelig! Og ut på tur bar det - en fantastisk opplevelse. Senere dro jeg og spiste middag på en koselig liten resturant, De Zee - Sjøen. En utrolig opplevelse - for noen glade, hyggelige mennesker det er på denne lille øya. Hvordan de tar vare på turistene, eller gjestene som de sier, helt fantasktisk.

Søndag dro jeg på en sykkeltur til stranden, hvor jeg studerte å samlet skjell i mange timer. Skjellene er veldig annerledes her i forhold til hjemme. Så kom mandag. Jeg dro på kommunen for å treffe Bri, møte hennes kollegaer og gjøre noen flere avtaler med personer der på huset. Hilste på de, og ble stående i prat med alle der. Flere av de jeg snakket med har vært i Vardø en eller flere ganger, og hadde mange interessante ideer og tanker om hva vi kan gjøre i Vardø for å utvikle bl.a. reiseliv og turisme. Dette vil nok bli en utrolig lærerik og ide og inspirasjonsreise. Jeg gleder meg til å ta skikkelig fatt på alle disse tankene når jeg kommer hjem igjen om to uker.


Mandags ettermiddag besøkte jeg ett bittelite fiskerimuseum. Det var privateid av et eldre ektepar, som har hatt det åpent siden 1986. Et utrolig flott par. Jeg ble sittende der å lære om Terschellings fiskerihistorie, fangsmetoder, båter, og fikk servert kaffe og småkaker. Videre kom vi i snakk om fiskeriene nå idag og om turisme, - de hadde vært med hurtigruten i Vardø, og sannelig hadde vi felles bekjente i nord. Verden er liten. Jeg fikk også mange ideer om hvordan ett museum kan brukes for det det er verdt. Mye kan gjøres, også utenfor museets fire vegger. Klokken gikk, og plutselig var 4 timer gått. Tiden går fort nå man har det morro. Tirsdag var jeg på ett nytt museum skal, direktøren der har vær i Vardø tidligere, så fikk veldig mange gode ideer å tanker han hadde, samtidig som lærte ennå mer om den utrolige historien om Willem Barentsz. Jeg hadde ett kort møte på turistinformasjonen, og skal tilbake dit i neste uke. På ettermiddagen var jeg og Bri på besøk i fyrtårnet - ett enormt fyrtårn midt i sentrum. Heisen var ødelagt, så da var det bare å gå 50 m rett opp i været i snurrtrapper. I toppen hadde de trafikkovervåkningsentral, utrolig og se, og sammenligne med trafikksentralen vi har i Vardø. Også oppi luften kom mange innspill og tanker rundt hva vi kan gjøre for å utvikle samfunnet hjemme.På kvelden hadde de kommunestyremøte, hvor jeg fikk være tilhører. De har en veldig fin kommunesal. Ett utsnitt av et kart W. Barentsz tegnet er på den ene veggen, og rett over plassen der ordføreren sitter, er Vardø. En annsatt i kommunen tolket for meg. Ordføreren ønsket meg velkommen. Veldig interessant å se forskjellene i forhold til hjemme.

Har hatt en veldig lærerik, inspirerende og spennende dag i dag også, men nå er jeg så trøtt at øynene detter igjen. I morgen skal jeg tidli på kommunen og være sammen med de som arbeider med utvikling og turisme rådhuset.

En spennende tur så langt - dette var kortversjonen:)

Hilsen fra Eva Lisa:)

TILBAKE TIL NYHETER