Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


The city of learning
Foto: Anniken Johansen


8.03.2010
FOREBYGGING AV ATFERDSPROBLEMER HOS BARN

Anne-Lise Engvik og Anniken Johansen fra Andøy kommune hospiterer hos Prof. Judy Hutchings ved ”The Incredible Years Centre” i Wales som jobber med forskning og utdanningsprogram for å forebygge adferdproblemer hos barn.

Halloen fra damene i Wales:)

Ja da har vi allerede vært ei uke i utlendighet – og vi har det toppers. Dro hjemmefra søndag den 28 februar og ankom bestemmelsesstedet 1 mars – mandag formiddag. Vi ble hentet på flyplassen i Manchester av Råååy vår privatsjåfør. En meget hyggelig mann som bl.a. hadde vært privatsjåfør for prinsesse Diana i 2 år – slå den dere. Han kjørte oss til Bangor og hotellet vårt Eryl Mor.

Når vi ser ut av vinduet ser vi rett over til Roger Moore sitt hus. Føler oss akkurat som hjemme.....Roy viste oss rundt på Universitetsområdet, hvor kursene skulle være og sentrum av byen. Hotellet har walisisk standard – mange trange trapper med minimal plass for norske kofferter. Det ble en flirfull tur opp til toppetasjen hvor vi bor.

I denne første uken har vi vært med på mange ting. Vi har møtt Dr. Tracey Bywater som er ansvarlig for forskningen på De utrolige årene her i Wales/Bangor. Vi har fått et godt innblikk i resultatene av forskningen - som er udelt positiv. Foreldreprogrammet sammen med Lærerprogrammet (som vi kjører) er utrolig viktig. Resultatene av foreldreinvolveringen her har vært fantastisk, både etter 6 mnd., 18 mnd. og 3 til 4 år etter at foreldre har deltatt på programmet. Mange av foreldrene kommer tilbake igjen og ønsker en ny deltakelse på programmet.

I tillegg kjører de Dina school med barna i skolen. Her i Bangorområdet har de 106 barneskoler hvor alle skolene bruker Lærerprogrammet. Helt fantastisk – og de fleste av disse 106 skolene kjørte Foreldreprogrammet i tillegg.

Her har de begynt i en annen ende enn oss hjemme. De første fra skolene som har deltatt på Lærerprogrammet er rektorene – så har de andrte lærerne kommet etter. For de minste barna (de under 3 år) har det vist seg at Foreldreprogrammet har vært meget effektivt å kjøre for de ansatte i barnehagene. Så klarer vi å holde motivasjonen varm til vi kommer hjem er vi klar for å gå i gang med sertifiseringen på Foreldreprogrammet:)

Vi har vært sammen med Professor Judy Hutchings i 2 dager hvor hun kjørte forkurs for potensielle kursholdere innfor Foreldreprogrammet. Dette var inspirerende – hun er ei energisk, varm og inkluderende dame. Vi følte oss veldig velkomne og deltok disse 2 dagene på lik linje med 24 deltakere. Vi var med i gruppearbeid, rollespill og diskusjoner. Uka som kommer skal vi delta på 2 tilsvarende dager sammen med Judy mht Dina programmet. Disse to dagene vi fikk vi spesielt god kontakt med 3 deltakere fra Belfast (bodde på samme hotell som oss).

Torsdag morgen bar det avsted tidlig om morgenen med tog til Welspool – lengre sør i Wales. Vi besøkte Oldford skole, en liten skole med ca 55 elever. Alle elevene her kom fra belastede familier. Mrs. Naylor – rektor – var ei flott dame som tok oss med på Dina undervisning. Vi fikk også her prøvd oss litt på egen hånd som lærere – givende. Og vi ser her spesielt viktigheten av samarbeid mht Lisa Solvang sitt engasjement innfor læringsstiler.

På denne skolen ble det nesten en adopsjon av ei jente – Anniken hadde bra lyst til å ta jenta med seg hjem og Mrs. Naylor skulle ønske at dette hadde latt seg gjøre. Jenta skulle bort fra familien da mor hadde valgt å leve sammen med ”far” istedetfor jenta, trist.

Fredag var vi på en ny skole i Newtown – Ladywell Green School – sammen med barnepsykolog Dr. Sue Evans. Også her deltok vi i Dina undervisning. Hun poengterte også viktigheten av at alle 3 programmene blir kjørt parallelt. Hun oppfordret oss til å kjøre ”full pakke” – d.v.s. sertifisere oss i alle 3 programmene. Sue oppfordret oss også til å bli mentorer innenfor programmet.

Vi hadde en flott samtale med Sue på hennes kontor om De utrolige årene og barns oppvekstvilkår. Her kunne dere fått en avhandling, men det skal vi spare dere for i denne omgang.

I går lørdag deltok vi i workshop 4 Lærerprogrammet sammen med Rhiania Gwen – sertifisert leder som oss. Der fikk vi bekreftelse på at våre workshops er på høyde med de walisiske. Vi tar med oss en del tips mht materiell som kan brukes i barnehager/skoler.

Vi har lange dager - fra kl.08.00 om morgenen til kl.17.30 om ettermiddagen. Vi bruker føttene mye her – til og fra jobb. Det er helt ok for da får vi sett oss rundt – og jaggu finner vi fram og. Språket er ei utfordring innimellom. Men når noen snakker walisisk til oss tar vi fram norsken og da kommer engelsken deres. Forskjellige dialekter er den største utfordringen i timene vi deltar i, but we manage.
Ser frem til enda ei givende uke med muligheten til å møte enda flere koselige mennesker.

Judy Hutchings er Carolyn Webster Strattons høyre hand og de har et meget godt samarbeide – vi føler oss priviligerte som får tilbringe tid sammen med denne dama.

Ha ei flott arbeidsuke alle sammen.
Varme tanker fra Anne-Lise og Anniken
Bangor 7 mars 2010.

TILBAKE TIL NYHETER