Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?20.04.2010
BEDRE LESE- OG SKRIVEFERDIGHETER

Rektor ved Andenes Barneskole, Monica Baraa, hospiterer i Backgårdsskolan i Pite kommune i Sverige for å lære om "Att skriva seg til lesing". Backgårdsskolan bruker blant annet datamaskin og en spesiell software i begynneropplæringa som "leser" mens eleven skriver. Metoden brukes på 1.-4 trinn og har gitt svært gode resultater i forhold til å bedre elevenes lese- og skriveferdigheter.

Hælsning fra Pite.
Kjørte hjemmefra grytidlig. Klokken va ca 05.30, Det var mørkt i alle husene. Jeg følte at jeg var den eneste som var våken. Hadde en behagelig reise fra Narvik til Luleå, jeg reiste med tog. På toget var det mye latter og glede da en del familier dro hjem fra sine hytter, påskeferien var slutt i Sverige. I Luleå ble jeg møtt av område-rektoren for Backgårds skolan som heter Lena. Vi kjørte hjem til henne utenfor Piteå. Jeg var invitert på middag. Allerede under middagen begynte vi å diskutere skole. Vi fant både ulikheter og likheter på våre skoler. De største likhetene fant vi på lederbiten.

I Sverige har man områderektorer, det vil si at man har ansvar for flere barnehager og skoler. Mandag dro jeg sammen med Lena på områdebesøk. Jeg skulle være på Backgårds skolan i 2 uker. Første dagen deltok jeg på en del møter og fikk møte personalet på skolen. Jeg presenterte meg og fortalte at det var Arne Trageton som hadde foreslått en skole i Piteå da de var kommet så lang i bruken av metoden att skriva seg til læsning.

Det er utrolig spennende å få mulighet til å samarbeide med lærere som er trygge på å bruke metoden at skriva seg til lesing. Elevene er motiverte til å skrive. Når elevene skriver på data hører dem bokstav-lydene i høretelefonene, slik at de kan høre hvis noe blir skrevet feil. Bøkene deres er utrolig pene. Jeg har ikke sett en eneste lærebok på skolen.

Jeg har vært i alle klassene på skolen. Jeg har fortalt om Andøya og vist en liten film fra øya. Jeg har vært med på diskutere leseutviklingsprogrammet(LUS). I morgen skal jeg ha en hel dag sammen med spesialpedagogen for å se hvordan hun arbeider med tilrettelegging for svake/sterke elever.

Elevene i sverige er heldige som har varm lunch på skolen. Tenk å ha en egen lunchmeny hengende på klasserommet. Dette er absolutt noe vi også burde hatt i Norge.Matpakken min vil ikke smake noe godt heretter.... Lærerene synes det er rart at Norge som er et rikt land ikke har varm lunch på skolen. Norge er et av de få land som ikke spiser varm lunch.

Lærerene har kjørt meg tur/retur hotellet - skolen hver dag. For en luksus!!!Lurer på hvem som kommer for å henter meg på Skarstein hver dag når jeg kommer hjem igjen. Gode vaner er vonde å vende, he he.

Jeg har vært på sightsing sammens med Lena og hennes samboer rundt om i hele Pite Kommune. Vi har vært på heta huse, havsbad, storforsen og på konsert. Det har vært mange koselige dager. Har blitt kjent med mange nye mennesker. Noe av kunnskapen jeg har fått ved Backgårds skolan vil merkes ved Andenes barneskole allerede fra høsten 2010.

Vi har allerede begynt å diskutere når det passer at Lena kommer til Andøy kommune for å besøke Andenes barneskole. Om det er skolebesøk eller om det er hvalsafari som frister er jeg usikker på, men velkommen er hun ihvertfall.

Det er med blandete følelser jeg ser at det kun er få dager igjen til hjemreisen. Backgårs skolan er en trivelig plass å være, håper at jeg får muligheten til å komme tilbake en annen gang.

Monica Baraa

TILBAKE TIL NYHETER