Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?19.10.2010
FREMTID INNEN OVERVåKNING MED FJERNSTYRTE FLY
Forfatter: Siri Henriksen

Torbjørn Houge er ingeniør på Andøya Rakettskytefelt (ARS) som er et senter for oppskyting av forskningsraketter og slipp av vitenskapelige ballonger - og en av Nord-Norges mest høyteknologiske bedrifter. Med læringsfokus på utvikling- og drift av ubemanna fly dro Torbjørn til QinetiQ i England som er blant verdens ledende leverandører på teknologi-baserte tjenester og løsninger til luftfart, forsvar og sikkerhet.

Etter en spennende søndag kveld, med en drøy times mørkekjøring på venstre side av veien, møtte jeg mandag morgen opp hos hovedkvarteret til QinetiQ, i Farnborough. De holder til i en tidligere militærbase, og samme sted som Storbritannias første motoriserte flygning skjedde. Noe av det
første jeg ble møtt med var «I am sorry, but you'll have to leave your camera in the car for the day». Det viser seg at de er litt nøye på sikkerheten. Heldigvis fikk jeg beholde notisboka, så jeg fikk med det viktigste. Bildene i dette reisebrevet er derfor hentet fra nettet.

I løpet av dagen fikk jeg presentert og sett på testlokaler og systemer de har i Farnborough. Det aller meste var veldig interessant, og kanskje det mest imponerende er flyet de har utviklet selv, Zephyr, som er et ubemannet fly med solcellepaneler, laget for å fly lenge, og veldig høyt. I sommer fløy de
sammenhengende i 14 dager og 22 minutter (kontrakten på testen var på 14 dager, så når de hadde passert den tiden var det ikke noe å tjene på å fortsette). Mandag kveld kjørte jeg til Boscombe for å være klar der jeg skulle være de neste dagene.

Tirsdag og onsdag var jeg i Boscombe Down, en millitær flyplass der QinetiQ har sine bemannede testfly, og RAF har sin «Empire Test Pilot School». QinetiQ har en del jobb som går på vanlige fly også, og er involvert når flyene får modifikasjoner, eller når det er behov for modifikasjoner som produsenten ikke har stått for selv. Det er også her de planlegger bruken av målflyene sine. Dresskode her var litt mer avslappet enn i hovedkvarteret, med korte ermer og uten slips. Det er også her de har overvåkningsflyene sine, som i sommer var i Afghanistan og støttet Nederland sin ISAF-styrke.

Siden Boscombe ligger ca 10 km fra den mest kjente historiske plassen i England var jeg nødt til å ta en ettermiddag og titte på Stonehenge.

Torsdag morgen gikk i kjøring til Sør-Wales, der de har testområder. Vi dro til Manorbier, hvor de flyr små ubemannede fly, Banshee, for at hæren skal få trening. Det var masse interessant å lære der. Verten min fra Boscombe er med her også. Han er opprinnelig skotsk, så jeg får lært masse om både skotsk, engelsk og walisisk historie og kultur på en gang.

I helgen skal jeg utforske området litt, Sør-Wales er et populært ferieområde for engelskmenn. Om sommeren er det godt vær og fine strender her. Om høsten er det fortsatt fine strender, og været er omtrent som en september på Andøya, bare uten vind.

Søndag setter jeg kursen for Aberporth, der de har sitt største skytefelt, og jeg skal være en uke for å få med meg bruken av flyene, samt noen flere flytyper.

Hilsen Torbjørn

På nettsiden http://www.qinetiq.com/home/newsroom/news_releases_homepage/2010/3rd_quarter/qinetiq_files_for.html (red. adm) kan du lese mer om pionerarbeidet til QinetiQ rekordene som flyet Zephyr er innehaver av.

TILBAKE TIL NYHETER