Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?25.10.2010
BYGGER KOMPETANSELØSNINGER FOR FREMTIDEN

Hilde Hansen fra Regionalt Kontor for Kompetanseutvikling Vesterålen og Lødingen (RKK) er på toukers hospitering på Orkenøyene. Fokus for oppholdet er oppbygging av infrastruktur for kompetanseutvikling i distriktene og kompetansetiltak.

Hei! Jeg har det utmerket! Har opplevd mye spennende, mange slags vær, stjålet gode ideer, truffet hyggelige og kloke mennesker, etablert flere kontakter for samarbeid videre, sett mye, hørt mye, lært en masse og deltatt på verdens korteste kommersielle flyreise – 1 minutt og 48 sekunder fra take off på Papa Westray til landing på Westray. Jeg tror jeg bare blunket to ganger på den turen.

Jeg er stasjonert på The Orkney College i Kirkwall, Orkenøyene. Målet mitt er å lære hvordan man får til kompetanseutvikling i brei forstand i et øyrike som på mange måter er sammenlignbart med Vesterålen, men som også er annerledes. Orknøyene (ca 70) har ca 20 000 innbyggere. For å komme seg til/fra øyene må man bruke båt eller fly. Næringslivets grunnpilarer i dag består av jordbruk, fiske, turisme og satsing på fornybar energi. På den største øya, merkelig nok kalt Mainland, har The Orkney College/University of Highlands and Island etablert seg i hovedbyen Kirkwall (7000 innb). Nabobyen Stromness (2000 innb.) er tilholdssted både for EMEC – European Marin Energy Centre, og ICIT – International Centre for Island Technology, som er spesialavdeling for Institute of Petroleum Engeneering ved Heriot-Watt University. Folk kommer hit fra hele verden for å prøve ut sine kommersielle prosjekter knyttet til fornybar energi.

Jeg har det så travelt at jeg ikke har tid til å gå dypere inn i alt jeg har opplevd til nå. Min kontaktperson ved The Orkney College, Issy, deltar i flere ”Visjonsnettverk”. Hun leder Business- avdelingen og er en meget respektert dame i alle kretser. Det betyr at jeg får nyte godt av all hennes goodwill i forbindelse med det meget spennende opplegget hun har satt opp for meg. Hennes mål er at jeg skal se hvordan kompetanse gjennomsyrer øyene her, og tro meg: Det er spennende. Fleksible kompetanseløsninger har vært og er kjempeviktig her, det bringer med seg så mye positivt i kjølvannet. Forestill dere for eksempel at Utviklingsselskapet på ei av øyene har klart å bygge og drifte svømmebasseng, et museum som har flere tusen besøkende årlig, en lekepark for barn, et ungdomshus, et gammelhjem osv ved hjelp av inntekter hovedsakelig av øyas vindmøller – og frivillig arbeid. Dette var ei øy som for bare noen år siden var i ferd med å bli fraflyttet. I dag har de flyplass , og det bor 600 mennesker der. Forestill dere en kongress der de fremste innen marin teknologi i Europa møtes for å diskutere framtidige løsninger. Dette er Orknøyene denne uka.

Kulturaktiviteter er mange. Nå i helga foregår ”The Orkney Storytelling Festival”, og om to timer skal jeg fortelle i Kirkwall om Ingeborgs Legat. Gårdagen var en skikkelig arkeologidag. Da krøp jeg rundt i gravkammer under jorda, koste meg i den autentiske steinalderstua ved Scara Brae – den beste og mest autentiske boplassen som fins i Europa fra steinalderen, 5000 år gammel og selvsagt anerkjent som verdensarv. I dag har jeg vært på gudstjeneste i Magnuskatedralen her i Kirkwall. Den er fra 1100-tallet bygget til ære for Magnus Barfot.
Mer om mangt og meget når den endelige rapporten kommer.


Kirkwall 24, oktober 2010
Hilde Johanne Hansen

TILBAKE TIL NYHETER