Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?1.11.2010
JOBBER FOR TILRETTELEGGING

Tre ledere fra Vekstbedrifter i Lofoten og Vesterålen er i Spania for å hente hjem kunnskap om organisasjon og drift hos andre tiltaksarrangører. Målet er bedre tilrettelegging for ulike brukergrupper og økt kunnskap om EUs EQUASS-sertifisering.

Buenos dias!

Så langt har vi vært på 3 bedriftsbesøk. Først på Sertel i Sevilla, deretter Aspromanis i Malaga og til slutt Adipa i Antequera. Det som først og fremst har gjort inntrykk, er at samtlige bedrifter hadde forberedt besøkene veldig godt. De stilte opp med flere personer, fra øverste direktør til flere mellomledere. De hadde satt av flere timer og til og med tolk som kom fra Madrid for å være sammen med oss den ene dagen. Engelskkunnskapene er nemlig ikke gode i Spania.

Opplegget i bedriftene viser at Spania tar veldig godt vare på folk som er funksjonshemmet. Familiene til funksjonshemmede er sterkt inne i bildet og danner grunnlaget for bedriftenes økonomi. Som eiere av bedriftene, er det familie og pårørende som egentlig styrer bedriftene. Det er dermed også disse som ansetter direktøren i bedriften.

Når det gjelder produksjon av varer og tjenester, ser vi at det er store likheter og noen ulikheter mellom de norske og spanske bedriftene. I Spania er det ingen som får uførepensjon, hvis de ikke kan fremlegge legeerklæring på at de har mer enn 65% nedsatt arbeidsevne. I Norge er kravet minimum 50%.

Nå er det nøyaktig 1 uke siden vi kom til Spania. Vi hadde stort sett en grei reise hit, bortsett fra at Thor Henrik havarerte bilen sin på tur til Evenes. Skjebnen ville det slik at akkurat den bilen som stoppet skulle til Evenes, så Thor Henrik fikk haik og nådde flyet.

Vi bor i Calahonda i en fin leilighet som tilhører Ingvild og Nigel Turell. I utgangspunktet hadde vi tenkt å klare oss uten bil, men etter anbefaling fra vår snille nabo Uli (som ordner det meste for oss), har vi leid bil og kjørt mange, lange km.

Calahonda ligger ca. 30 min kjøretur fra Malaga og ser ut til å bestå av hovedsakelig feriehus/leiligheter. Byen og hele solkysten her, har fantastisk fine badestrender. Turistsesongen er imidlertid over og spanjolene sier at dette nesten er vinter. Temperaturen ligger på ca. 13 gr. kveld, natt og morgen og stiger til rundt 28 midt på dagen. Dette er ideelt for oss. Vi har hatt et par turer på stranda og den tøffeste av oss (Sølvi) har t.o.m. badet i havet. Thor Henrik var kanskje minst like tøff som leide motorsykkel og tok seg en tur opp i fjellene.

Søndag kjørte vi til Gibraltar, som stort sett består av et fjell. Trafikken til den britiske kolonien, går faktisk over flystripa! Inntrykket for øvrig var at det er enormt stor forskjell på Spania og Gibraltar, som består av store og dårlig vedlikeholdte boligblokker og mye søppel. Store båter lå i havna og ventet på å få passere Gibraltarstredet. Vi kjørte oppover fjellet og fikk fantastisk god utsikt til både Afrika og Spania. Og så var det apene!! Det bor 276 aper i fjellet. De er både sjarmerende, frekke og ikke helt ufarlige. Vi kom i nærkontakt med dem da de tok fra oss isen, som vi hadde tenkt å spise selv.

Nå er det snart langhelg og mandag feirer Spania Allehelgensdag. Da er alt stengt, vi er frarådet å kjøre bil og må dessverre ta en hel dag på stranda!
Hasta luego!

Saludar Sølvi, Arnfinn e Thor Henrik

TILBAKE TIL NYHETER