Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?11.11.2010
BERLIN IST EINE REISE WERT

Prosjektingeniør Arild Danielsen er på hospitering i bedriften Licel i Berlin som er verdensledende på produksjon og utvikling av Lidar-måleteknisk utstyr. Målet med oppholdet er økt forskningskompetanse og kunnskap om elektrooptisk utstyr som brukes i forbindelse med forskning og atmosfæriske målinger ved observatoriet ALOMAR på Andøya. Arild har sendt rapport fra Berlin..

I Berlin besøker jeg et lite firma som heter Licel (Lidar Computing and Electronics) med 5 ansatte som designer, produserer og selger elektrooptisk utstyr som benyttes til optisk deteksjon og måling ved bruk av laser. Dette er utstyr som først og fremst anvendes til innsamling av data til bruk innen forskning.

Utenfor sentrum av Berlin
Firmaet har tilholdssted 2,5 km fra kjernen av Berlin, der i et stort bygningskompleks som en gang var en del av det gamle, i dag, ikke-eksisterende AEG-konsernet. De ansatte holder til i et rom hvor utvikling, sammenstilling, testing og reparasjon foregår, og jeg har fått kontorplass i et siderom.

Arbeidet de ansatte gjør er for spesielt til at det er noen grunn til å lære meg opp i noe av det for en kort tid, så jeg jobber i stedet med egne ting som har relevans i forhold til Licels måleutstyr, for eksempel programutvikling, og jeg kan få førstehånds fakta når det er noe jeg lurer på. Mye av den første dagen her gikk for øvrig med til forklaringer, detaljbeskrivelser og historisk utvikling for deres måleutstyr og dataprogrammer.

Verdensledense på sitt felt
Ved ARS der jeg arbeider, brukes apparatur fra Licel i forbindelse med atmosfæriske målinger. Måleteknologien er relativt komplisert og måleresultatene veldig sensitive og avhengige av et utall av faktorer, og det er derfor veldig å ha god kjennskap til hvordan måleutstyret funksjonerer. Firmaet er for øvrig verdensledende innenfor denne typen måleutstyr og har kunder verden over.

By full av historie
Berlin som by er naturlig nok full av historie, og ikke minst nær historie, så det er i grunnen nok å ta seg til for den som ønsker å leke turist. Denne uka i november er for øvrig det årvisse tilbakeblikket på Berlin-murens fall i 1989, så det er jo en god anledning til å besøke Gedenkstätte Berliner Mauer. En ulempe ved å være her i november er naturlig nok at mørket kommer kl 16, så utendørs turistpåfunn bør man helst presse inn mellom 8 og 16. Men som en god innendørs erstatning har jeg i alle fall vært på omvisning i Berlin Unterwelten, dvs. ulike underjordiske anlegg fra den nære fortid.

Ting du kanskje ikke visste om Berlin
Gjennomsnittlig omkrets 33 km
Parkområder: 11,4 %
Vannareal: 6,7 %
Største innsjø: 7,4 km2
Elver og kanaler: 197 km. Så her kan man putre omkring med båt i dagevis.
Undergrunnsbane: Bare 144 km; angivelig fordi Berlin er bygd på sand.
Mange av landskapsforhøyningene i Berlin består kun av oppsamlinger av ruinrester fra 2. verdenskrig: Teufelsberg: 12 mill. m3, Prenzlauer Berg: 3 mill m3, Großer Bunkerberg: 2,5 m3 og flere andre.

Tap av innbyggere
I 1940 hadde byen 4,4 millioner innbyggere, i dag er det kun 3,4 mill. Så her bør det være relativt god plass. Hotell-, feriehus-, bolig- og leiepriser er i alle fall på bunn sammenlignet med andre storbyer i Europa. Derfor er det også gjerne en del musikere eller andre kunstnerspirer fra hele Europa som til tider trekkes hit.

Det heter seg at en berliner flytter en gang i året. En annen versjon sier at: når en berliner kikker på veggen og tenker at nå er det på tide å tapetsere, da flytter han heller til en ny leilighet.

ArildTILBAKE TIL NYHETER