Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Møte med rektor ved Kirkwall Grammar School
Foto: Privat


13.03.2011
WALKING WITH EASY LEGS IN ORKNEY

Line Eggen fra Hadsel kommune hospiterer i personalavdelingen ved kommuneadministrasjonen i Kirkwall. Målet med oppholdet er utveksling av kunnskap om drift og organisering av systemer for personalforvaltning.

Reisebrev fra Kirkwall, Orknøyene, 7. – 18. mars 2011:

Orknøyene og Norge har tette forbindelser, og jeg opplever en stor nysgjerrighet på det arktiske nord. Det er et tett samarbeid med Hordaland, og mange av dem jeg møter har vært i Bergen og omland, men de vet generelt sett lite om Norge lenger nord! Vi er ambassadører så godt som vi kan, og skulle hatt med langt flere info-blader enn vi har hatt med!

Jeg reiste hit til Kirkwall med hodet fylt opp med spørsmål og nysgjerrighet, og var spent på hva jeg skulle fylle to arbeidsuker med. Jeg hadde ikke fått arbeidsplan for oppholdet, men vi hadde utvekslet mange hyggelige mailer i dagene før avreise, så jeg tenkte at ting ordnet seg – og det gjør de.

Fra det øyeblikket vi landet på Kirkwall Airport har jeg blitt møtt med utrolig hjelpsomme og meddelsomme mennesker. Mennesker som deler på sin kunnskap og sine erfaringer, og som gjør sitt ytterste for at oppholdet her skal få best mulig innhold – ikke bare på jobb, men like mye på fritiden. Hjelpsomhet og raushet er stikkord for oppholdet.

Litt tilbakeblikk: Vi er to (søstre) fra ulike avdelinger i administrasjonen hjemme i Hadsel, som på ulike tidspunkt kom inn i Reis & Ryk. Vi sendte brev pr. mail 1. februar til Head of Education her i Kirkwall, med spørsmål om å få komme på hospitering i to uker. Det tok ikke mange dager før vi fikk positivt svar, og etter knappe 5 uker har vi vår første arbeidsdag i kommuneadministrasjonen her i Kirkwall. Vi er i ulike avdelinger og får sjansen til å se kommuneadministrasjonen fra ulike sider – så her blir 1+1 mer en 2!

Jeg er ”stasjonert” i personalavdelingen i Orkney Island Council (OIC) og mitt fokus for oppholdet er å lære mer om deres systemer for personalforvaltningen, og lære av hva de har lyktes med. Suksesshistoriene er viktige, men fallgruver og hvilken motstand ved endringer de har erfart er også viktig å få kunnskap om. Å være i et miljø over så lang tid gir meg mulighet til å snakke med mange, på kryss og tvers i organisasjonen.

Jeg er nå halvveis i oppholdet, og de fleste språkbarrierer er over. Det er mange fagguttrykk og spesialord som må læres, og når dialekter kommer på toppen kan det av og til være ”a bit tricky to understand”.

Jeg har møtt mange dyktige mennesker, snakket med/hatt møter med grupper på mange ulike nivåer i organisasjonen, fra topp til bunn, møtt grupper på tvers i organisasjonen
(bl.a. skoler, helseavdelinga, servicetorget, og havnevesenet og fagforeninger i neste uke).

Staben i personalavdelinga har ulike fokusområder på samme måter som hos oss, og jeg har fått anledning til å følge dem i deres daglige arbeid. I noen møter er jeg tilhører, andre aktiv deltaker. Vi utveksler erfaringer og lærer av hverandre. På noen områder er de langt foran oss, på andre områder er det vi som ligger foran. Men gang på gang slår det meg hvor mange parallelle prosesser vi har gående, og at ”folk er folk” uansett.

The Orkadians og oss Norwegians har mye til felles. Det er formelle arenaer der the official attitude må følges, men utenfor møterommet og når vi treffes på pub senere er vi dus og snakker om vær og vind som alle andre. Dette skaper en trygghet, og en av lederne sier at ”he will never walk with heavy legs”, det skal ikke være tungt å gå på jobb.

I feel I’m walking with easy legs, and now it is Sunday and we are almost ready for a visit to Skara Brae, in heavy rain and wind…………

Best regards, Line

TILBAKE TIL NYHETER