Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Foto: Privat


28.03.2011
BLANT FRILANSERE I GØTEBORG

Frilansjournalist Marthe Strickert er på hospitering i frilansbyrået Metra Reportage i Gøteborg. I første del av oppholdet har hun blant annet vært vært på iPad-seminar, Skandinavias største reiselivsmesse og deltatt på debatten «Priset för yttrandefrihet» i Publicistklubben, som handlet om trusselen mot journalister og hvilke konsekvenser det får for rapporteringen fra Midt-Østen.

Reisebrev:

Det var med splittet hjerte jeg dro fra Andøya søndag 20. mars. Mens den ene delen av meg ville ta fatt på nye eventyr i Gøteborg, ville den andre delen helst bli hjemme hos min sønn på 20 måneder. Med tanke på uværet jeg skulle ut å fly i var heller ikke tanken på å fly særlig høy, men jeg gikk til slutt ombord i flyet og kom til Gøteborg på kvelden. Ved ankomst hotellet oppdaget jeg at jeg har fått et veldig fint hotellrom med eget kjøkken. Nesten som en liten leilighet!

Mandag morgen tok jeg føttene fatt og navigerte meg frem uten kart, kompass eller GPS for å finne frem til min vertsbedrift, frilansbyrået Metra Reportage. En kjapp titt på kartet før avgang fra hotellet var alt jeg behøvde for å finne frem. Sentrum av Gøteborg er veldig oversiktlig og heller ikke så veldig stort, og er man litt usikker på veien, så er det bare å spørre seg frem. Folk i Gøteborg er veldig hyggelige og hjelpsomme! De forstår også norsk, så lenge man sper ut dialekten litt.

Vel fremme hos Metra tastet jeg inn koden på porten (som jeg hadde fått på forhånd) og gikk opp i tredje etasje og banket på døra. Helena var den som åpnet opp, og det var henne jeg skulle være sammen med første dag. Helena viste meg rundt i kontorlokalene og presenterte meg for de andre. Under en kaffepause presenterte jeg meg selv og bedriften min, viste frem noen arbeidsprøver og fortalte litt om Andøya og Vesterålen. Journalister er jo kjent for å være nysgjerrige av seg, så det ble en lang kaffepause. Etter hvert kom også Claes som jeg skal være sammen med under oppholdet. Min kontaktperson, Monica, skulle ikke komme før på onsdag.

Mine mål for oppholdet er å vite hvordan andre journalister jobber: Hvordan får de de gode idéene? Hvordan går de frem når de skal selge artikler? Hvordan forhandler de priser på artiklene sine? I tillegg ønsket jeg å vite hvordan frilansbyrået organiserer seg. Samarbeider de på noen måter, eller holder de sammen mest pga det sosiale?

Helena gikk rett på sak med å vise meg hvordan hun organiserer arbeidet sitt. Hun har et godt organisert system som gir henne full oversikt over idéene sine, hvem hun kan selge de til, når de ulikene sakene har deadline, hva hun får betalt for sakene osv. Dette systemet har hun brukt i flere år, og noen av sakene har også ligget på vent i flere år! Etter en dag med Helena var hodet mitt så full av ny lærdom at jeg var nesten sikker på at det ikke var plass til mer de neste dagene!

På tirsdag var det Claes som skulle fylle hodet mitt med nye inntrykk og idéer. Å få møte Claes er, som Helena, et lykketreff. Der Helena er en ekspert på å organisere seg (noe Claes selvfølgelig også er flink til), er Claes ekspert i forhandlingsteknikk. Han holder ofte kurs for andre frilansere om dette, så nå har jeg fått min egen privatlærer i noe jeg absolutt bør kunne i mitt yrke. Hvilket hell! Claes brukte også et par timer av dagen på å vise meg rundt i Gøteborg, både med båttur og til fots. Claes kunne like så gjerne vært guide som journalist! Etter guiding i Gøteborg var det min tur til å guide Claes litt på Andøya via Google Earth.

På onsdag fikk jeg endelig møte Monica. Vi møttes på et iPad-seminar som vi begge egentlig fant ut at ikke helt innfridde i forhold til forventningene. Monica er som meg både frilansjournalist og grafisk designer. I tillegg bor hun også på en øy, så vi har en del til felles. Etter seminaret skilte vi lag og ble enige om å møtes igjen på torsdag. Vi er begge veldig spontane av oss, så vi planlegger fra dag til dag hva vi skal gjøre. Derfor vet jeg ikke alltid hva morgendagen bringer. Slik har hele oppholdet vært så langt, og det kommer nok også til å fortsette slik.

Ved en tilfeldighet har jeg kommet til Gøteborg under Skandinavias største reiselivsmesse, nemlig TUR-messan. Flere i Metra pleier å dra dit på åpningsdagen (som var på torsdag), som er forbeholdt presse og spesielt inviterte, hvis de har tid. Da er det nemlig gratis mat og drikke, og mye mindre folk enn når det åpner for allmennheten. Egentlig hadde jeg planlagt å dra dit på fredag, men da Claes skulle dit så fulgte jeg etter litt senere på dagen etter å ha vært sammen med Monica en stund på Sahlgrenska Universitetssjukhuset der hun har en midlertidig deltidsstilling som journalist.

TUR-messan er virkelig stor! Jeg var der i over 4 timer, og enda hadde jeg ikke sett alt, så jeg dro tilbake igjen på søndag for å oppleve resten. Norge hadde en stor stand der Nord-Norge, Svalbard, Trøndelag og deler av Vestlandet var representert. Hurtigruten, Widerøe og Visit Norway var også til stede. I tillegg fikk de besøkende smake laks fra Salma. Det var hyggelig å hilse på alle de norske. På SAS sin stand fikk jeg prøve nødsklia. Det var gøy, men jeg håper jeg slipper å prøve den i forbindelse med flyturer!

Som nevnt tidligere bor Monica på en øy. Den heter Styrsö og ligger i den sydlige skjærgården utenfor Gøteborg. På lørdag fikk jeg komme på besøk. Styrsö og øyene rundt er veldig vakre. Det er ingen biler der, så for å komme seg rundt sykler de, kjører golfbil eller lastmoppa (moped med lasteplan foran). Styrsö antas å være det stedet i verden som er tettest belagt med golfbiler! På naboøya fikk jeg hilse på en venninne av Monica og hennes familie. Det ble et møte som satte så dype spor i hjertet mitt at jeg for alltid kommer til å bære de med meg. Jeg skal møte Monicas venninne igjen på tirsdag. Jeg gleder meg allerede!

Hva har jeg opplevd og lært så langt?
- Jeg har lært at god orden er alfa og omega i en frilansjournalists verden. Helenas system er så bra at det har jeg allerede adoptert, og hodet bobler allerede over av idéer.
- Jeg har vært på debatten «Priset för yttrandefrihet» i Publicistklubben, som handlet om trusselen mot journalister og hvilke konsekvenser det får for rapporteringen fra Midt-Østen. Der fikk jeg blant annet møte SVT's reporter Bert Sundström som nylig ble slått ned under oppdrag i Egypt.
- I tillegg har jeg vært på iPad-seminar, fotballforedrag, TUR-messan og på tur i skjærgården i Gøteborg.

Hva neste uke bringer vet jeg foreløpig ikke. Det eneste jeg vet er at den helt sikkert kommer til å bli lærerik og full av opplevelser.

TILBAKE TIL NYHETER