Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Foto: Vejle kommune og Visit Vejle


11.04.2011
FRA HADSEL TIL VEJLE

Avdelingsleder ved Miljøarbeidertjenesten i Hadsel kommune, Geir Skog, er på utveksling i Vejle kommune i Danmark. Fokus for oppholdet er organisering av bofelleskap for funksjonshemmede. Hans første uke har vært innholdsrik og han er tatt godt i mot av sine nye "kolleger" i Vejle.

Ja så er jeg kommet halvveis i oppholdet her i Vejle. Jeg landet på Billund 3. april og var utrolig spent på hvordan dette kom til å bli. Ville min kontaktperson være der som avtalt og ville vi finne hverandre blant alle de menneskene som var på denne relativt store flyplassen? Jeg kom meg inn og fant bagasjen, tok turen gjennom tollen og kom ut i ankomsthallen; og jo da der var Tonny. Hun var den første jeg så, kjente henne igjen fra Facebook, og jeg kjente at skuldrene sank litt. Ok tenkte jeg, da er vi i gang.

Målet med reisen har vært å se på hvordan en organiserer bofellesskap for funksjonshemmede her i Vejle. Hvordan har de bygget, hvordan driver de dem, hvilke tjenester får brukerne i sine boliger, og hvilke jobb- og fritidstilbud får de?
Etter å ha vært her er det meningen at jeg skal kunne overføre denne kunnskapen til egen kommune og avdeling der vi skal i gang med å bygge bofellesskap for denne gruppen.

Så langt har vi møtt en del motstand og innvendinger hos enkelte, det er til og med blitt sagt at vi driver en snikinstitusjonalisering og at kommunen bygger dette for å spare penger. Dette er argumenter som jeg ikke kjenner meg igjen i, avdelingen har ikke som mål å bruke byggingen for å spare penger. Derimot har jeg et oppriktig ønske om å kunne tilby en tjeneste til brukerne våre som er bedre en det tilbudet de får i dag for jeg vet at ting kan gjøres bedre, og forhåpentligvis har jeg en del motargumenter å komme med overfor skeptikerne når jeg kommer hjem.

Tonny tok meg med til Frøhaven med en gang, til det bofellesskapet der jeg skulle ha mitt utgangspunkt. Her fikk jeg møte flere av beboerne og fikk servert kaffe, det var tydelig at de fleste visste om at jeg skulle komme. Det ble en varm velkomst og den lille resten som var igjen av frykt for å reise ut i verden var plutselig helt borte. Ettermiddagen og kvelden gikk fort, kaffe i Frøhaven, middag hos Tonny og så innlosjert på vandrerhjemmet i Skibet. Det var plutselig på tide å tenke på sengen, en ny dag ventet neste morgen.

Som dere ser så har jeg blitt tatt vel i mot, gjestfriheten er stor og omtanken for at jeg skal få det jeg trenger av opplysninger og annet som jeg måtte ha behov for er like stor. Det har vært noen lærerike dager, jeg har fått se flere av bofellesskapene, møtt en hel haug med flotte mennesker, både ansatt og brukere, og jeg har fått oppleve masse. Jeg har vært på spesialskoler, ulike bofellesskap, sett gamle sentralinstitusjoner, vært på kommunen, deltatt i statusmøter, sett jobbtilbud og fritidstilbud og sågar deltatt i curling sammen med brukere, og jeg har vært hjemme hos Vibeke på en herlig gård ute på landet og spist en nydelig middag. Og innimellom alt dette har jeg også rukket å se meg omkring i byen Vejle, en by som jeg absolutt vil anbefale som reisemål dersom du skal til Danmark en tur.

Det har altså vært en fin og lærerik tur så langt og jeg kommer hjem med mange gode ideer i ryggsekken. En del av det jeg har hørt og sett har også fått meg til å tenke og reflektere over hvordan våre brukere har det, og jeg vet at det kommer til å bli endringer. Jeg tror imidlertid at det ville ha vært en fordel om man var to stykker som reiste i lag, da ville en ha kunnet diskutere erfaringer og inntrykk underveis, og en ville hatt noen å dele og støtte seg på når en kommer hjem og skal revolusjonere verden :). Men i morgen er det mandag og fulle rulle fra 08.30 til klokken 22.00 i morgen kveld, og jeg er klar for nye inntrykk og ennå mer kunnskap. Og kanskje blir det en lille en….


Varme hilsener fra

Geir

TILBAKE TIL NYHETER