Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
10.05.2011
UNGDOMSDEMOKRATI- OG MEDVIRKNING I BYDEL UTENFOR LONDON

Assisterende rådmann i Sortland kommune, Ann Kristin Vinje, hospiterer på Young Mayor’s office i bydelen Lewisham utenfor London. Bydelen har utmeket seg i forhold til arbeid med ungdomsdemokrati- og medvirkning i offentlig forvaltning.

Første uke av mitt opphold her i byen er nå lagt bak meg. Malcom og Katy ved Young Mayor’s office i London Borough of Lewisham har satt sammen et spennende og bredt program for meg. Siden jeg er her for å lære mer om ungdomsdemokrati, har vi dratt byen rundt for å besøke ulike aktører som arbeider med og blant ungdom. Det er lenge siden jeg har gått gatelangs så mye som jeg har gjort de siste dagene. Mine verter har nemlig tatt på seg oppgaven med å være mine personlige guider gjennom byen slik at jeg skal få oppleve mest mulig mens jeg er her.

Det vil det nok være å overdrive litt hvis jeg sier at Lewisham ligner Sortland. Bydelen har ca 260 000 innbyggere fordelt på 26 m2, er sørøst i London og har en svært multikulturell befolkning. Både historisk og i nyere tid er store deler av bydelen preget av et tøft miljø, noe vertene mine har vært en del av i sine yngre dager. De har lang erfaring som ungdomsarbeidere ute i felten før dem begynte å jobbe i bydelsadministrasjonen. Selv om det er mange forskjeller mellom geografi, demografi og miljø, ser jeg at ungdommer her er som ungdommene hjemme når det gjelder ønsker for eget liv. Ikke akkurat uventet, men likevel godt å få bekreftet. Et viktig tema her er tilgang på offentlig kommunikasjon for å kunne ta del i de muligheter som byr seg i storsamfunnet.

Selv bor jeg i bydelen Greenwich, rett på grensen til Lewisham. Har bare en liten spasertur ned til elven Themsen og en svært trivelig, liten bykjerne med det som jeg måtte trenge av tilbud. Nå har det riktig nok blitt liten tid til å rusle rundt der, denne første uken. Unntaket har vært mandag, det vil si min første dag her. Denne viste seg å være nasjonal fridag, og mine to gode verter brukte flere timer av fritiden sin til å vise meg rundt i området, med spasertur både i parkområder og boligstrøk. Litt te ble det også tid til. Det har for øvrig blitt noen krus med te i løpet av uken. Jeg for min del sniker nå inn en cappuccino eller to på noen av våre byvandringer mellom avtalepunktene. Kun første arbeidsdag har vært på rådhuset. Her hadde jeg møter med både den administrative og politiske ledelsen, med dem som jobber for å få på plass EU-prosjekter slik jeg nå er med på, og med ungdomsordføreren, the Young Mayor, sammen med noen av hans unge rådgivere. Alle disse ungdommene er valgt til å representere sine likesinnede. Jeg stupte i seng da jeg kom meg tilbake til hotellet tidlig på kvelden. Denne dagen krevde mye konsentrasjon siden alt, selvfølgelig, foregikk på engelsk.

I løpet av uken har jeg blant annet besøkt en ungdomsklubb, både Lewisham College og Goldsmiths College, en annen bydel hvor der var strategimøte for videre ungdomsarbeid, British Youth Council som er en paraplyorganisasjon ledet av og for ungdommer, hos Greater London Authority som jobber på vegne av hele byen og i parlamentet hvor jeg lærte litt om hvordan dem forsøker å stimulere til kunnskap og interesse for demokratiet blant barn og unge. Har fått mange ulike vinklinger som alle gir meg gode bidrag for det arbeidet vi holder på med hjemme.

Det er utrolig hvor fort språket blir en vane. Etter et par dager tok jeg meg selv i å tenke på engelsk, og til og med gjøre notater på engelsk. No problem at all. Menneskene her er utrolig hyggelige og gjestfrie. I området hvor jeg befinner meg, sørøst i London, opplever jeg at det er mye av den samme åpenhet og humor vi har hjemme. Dette er med på å gjøre at jeg stortrives, og jeg gleder meg veldig til neste arbeidsuke. Før det er det helg, og jeg skal utforske byen på egenhånd. Gleder meg til det også.

TILBAKE TIL NYHETER