Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
3.03.2013
SMÅSKALATURISME PÅ ØLAND

Wivian Johnsen fra Kildslie Sjøsamiske Naturhus har satt kursen mot Øland der hun skal lære om smÅskalturisme og naturbaserte opplevelser. Etter en uke på Hagaborg har vi motatt et hyggelig reisebrev somdu kan lese her.

Første uke på Øland er forbi, det har vært hektisk, men kjempespennende!

Jeg er på Hagaborg i Køpingsvik, nord for Borgholm. Vertskapet heter Charlotta Håkansson og Marcel van Luijn. De driver et Bed & Breakfast, og et vandrehjem. I tillegg driver de med oversetting og guiding.

Jeg fant dette stedet ved å søke på Google, der jeg traff på "Ölandsguiderna", hvor Lotta var leder i foreningen. Da jeg tok kontakt, var hun i utgangspunktet litt usikker på om dette ville være noe for meg. Hun syntes det var lite å tilby, i og med at B&B åpner 1. mars, og vandrerhjemmet åpner 8. april. Heldigvis for meg fant hun ut at hun ville si ja!

Som alle andre turiststeder som har sesong, må man passe på å få gjort vedlikehold mens man har en stille periode. Så vi har gått i gang med å pusse opp et av utleierommene. Har malt sengegavler, tatt ned vinduslister, pussa disse, så de er klar til maling i morgen. I tillegg vinduspuss av vinduene på salen, vaske gardiner, stryking ...

Lotta er en aktiv dame, med mange jern i ilden. I forrige uke var det møter nesten hver kveld. Vi var på idedugnad for "skjördefesten". Skjørdefesten er en begivenhet man har laget på høsten, (når skjörden/avlingen) er i hus. Hovedfokus er på mat og kunst/kunsthåndverk. Jeg er glad jeg fikk være med på dette møtet, for å se hvordan de jobber, høre på ideer, men og få næring til egne ideer.

Neste kveld var vi på møte med Ølandsguidene. Denne gruppa er egentlig en idealistisk forening. Møtet ble holdt på en gård som har eget hjemmeslakteri, restaurant og gårdsbutikk.
Interessant å møte de forskjellige guidene, noen jobbet bare i Alvaret (et spesielt landskapsområde som har fått status som verdensarv), andre jobbet med fugler, og atter andre med arkeologiske ting.
Selv om vi ble servert middag da vi ankom, hadde Lotte og jeg funnet ut at det kunne passe å servere av mine medbragte lokale "godsaker". Så da møtet var ferdig, måtte jeg presentere meg og bedriften min, Kildesli. Jeg hadde tatt med røykelaks, røkt reinkjøtt og tørrfisk hjemmefra!
De var veldig fornøyd med maten, hadde aldri smakt så god røykelaks! De var i det hele tatt en kjekk gruppe å snakke både med og til! De hadde mange spørsmål, og tror jeg greide å besvare alle.

Onsdag formiddag hadde Lotta møte her hjemme med to av de andre guidene. De planlegger en busstur med utgangspunkt i ei bok hvor handlingen foregår på Øland. Boka er filmet, filmen slippes i høst. "Skumringstimen " heter boka. Det er fem guider som er med på prosjektet med å lage en guida busstur om Skumringstimen. Mange ting skal på plass når man går i gang med et sånt prosjekt, mange hensyn å ta, mye skal ordnes for eksempel i forhold til skattemyndigheter, logistikk, mat osv. Syntes det var VELDIG verdifullt å ha vært med på dette møtet. Fikk mange gode ideer, samt se viktigheta av å skrive ned gode avtaler på forhånd .....

Vi var på besøk i ei smie en kveld. Det er den lokale næringsforeninga som arrangerer møter hos de forskjellige medlemmene. Spennende dufter, mange spesielle maskiner, mye flott håndverk å se!

Siden Hagaborg er med i bookingsystemet til turistinformasjonen, fikk jeg komme innom denne også. Der var det en pressekonferanse hvor ulike byer på Øland hadde slått seg sammen for å lage et PR- framstøt for aktiviteter i forbindelse med påske. Det var og et møte før pressekonferansen, hvor mange aktører var samlet for å diskutere turistsamarbeid på øya.

Lørdag formiddag var jeg på den sørligste spissen på Øland for å se hvordan man lærer barn å titte på fugler. I Otterby har man lagt alt til rette for fugletittere, og ganske mye er innrettet på barn. Veldig interessant!

I dag søndag har jeg vært med Lotta opp til det stedet der mordet skjedde, ja i boka altså! En liten guidet tur i steinbruddet, og så fikk jeg se litt av ruta de planlegger.

I morgen skal jeg innom "Skördehuset", se og høre mer om dagene til høsten Spennende!

Masse hilsener fra Wivian

TILBAKE TIL NYHETER