Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
26.03.2013
LÆRER OM TRENING AV IDRETTSUTØVERE
Forfatter: Per Torleiv Ravna

Per Torleiv Ravna er gjennom sin jobb som fysioterapeut opptatt av trening og behandling av idrettsutøvere. Spesielt interessert er han i sykkelsport, noe som førte han til Mallorca, der han hospiterte på treningscamp for syklister.

REISEBREV FRA MALLORCA

Jeg har nå vært over en uke på Mallorca. En øy i Middelhavet som årlig besøkes av rundt 30 mill turister. Mallorca er syden for oss skandinaver. Og jeg har havnet på all - inklusiv på Platja de Palma! I følge Lonly Planet er dette prototypen på turisfelle.

Sammen med meg er noen syklister fra klubben min, Sirma IL. De ville benytte anledningen til å ha noen å reise på treningsleir med. Ole Henrik (voksen) blir her i 16 dager. Niillas (16), Jovnna (16), Remi (16) og Magne (voksen) blir her i ca 1 uke.

I mars er temperaturen her fra 15 til 22 grader. Vanntempraturen er 13,6. Det er dermed ikke sesong for solhungrige skandinaver. Men for syklistene er det topp forhold. Det har mellom 500 000 og 1 mill sykkelturister i året oppdaget. Her sykles det på alle varianter av sykler og av alle nivåer av syklister. Dette må være sykkelreisemål nr 1 i verden! Øya er som ett edderkoppnett av store og små veier. Og det kryr av syklister. Her kan man trene på kronglete fjellveier og på veier som går gjennom flate jorbruksområder.

Jeg fikk meg hospiteringsplass hos Rune Lexberg. Han er en anerkjent osteopat og akupunktør. I tillegg tilbyr han overnatting på 3 hoteller og han har 98 utleiesykler. Han har også samarbeid med en sykkelguider. For tiden er han mest kjent for sin faste spalte i Sykkelmagasinet hvor han skriver om trening.

Mine mål med reisen er å få større innblikk i behandling av sykkelrelaterte belastningsskader. Og å få nye ideer til produkter som vi kan selge i vår bedrift.

Det er høysesong hos Lexberg og en typisk dag ser slik ut:
Kl 9 - 11: Betjene sykkelutleiekunder. Folk kommer med fly og skal raskest mulig ut på sykkel. Og sykkelen skal være tilpasset. Ved innlevering må sykkelen vaskes før den leies ut på nytt.
Kl 10 - 15: Sykling med eller uten guide. En typisk tur er grupper på 5 - 10 personer som sykler 2 - 3 timer. Tar lunch og sykler noen timer hjem igjen.
Kl 16 - 19: Behandling. Idrettsmassasje på syklister eller behandling av syklister med belastningsskader. Å sitte 5 - 6 timer på sykkelen fører lett til belastningsskader i legger, lår og nakke. Hadde man hatt en slik belastning i arbeidslivet tror jeg LO ville grepet inn!

I løpet av de dagene jeg har vært her har jeg blitt en racer i å fikse sykler. Jeg har fått masse erfaring i behandling av idrettsskader. Jeg har fått økte kunnskaper om treningsmetoder gjennom å ha snakket med og ha trent med syklister på topp nasjonalt nivå.

I tillegg har vi hatt viltaften med ryper, rein og elg hos Lexberg. Jeg har syklet 700 km på 8 dager. Jeg har deltatt i sykkelritt hvor store spanske kontinentallag deltok. Jeg har deltatt på yoga og holdt yoga. Og jeg har fungert som leder for sykkelungdommer fra min sykkelklubb.

Jeg har blitt kjent med Rune Lexberg. Med Gabriel Coll som jobber i hotellbransjen og er aktiv syklist og som ønsker å komme til Finnmark å delta på OffroadFinnmark. Jeg er blitt kjent med Fredrikk Wilmann som er proffsyklist på Cristina Watches. Jeg har syklet guidede turer både med Gabriel og Fredrik. Jeg er blitt kjent med Kristian fra Ungarn og Kjell fra Norge som er mekanikere hos Lexberg. Kjell jobber også for det norske kontinentallager Joker - Merida.

Som andre all - inklusiv turister er ikke jeg heller så opptatt av lokal kultur eller global oppvarming. Fokuset her er mer på om maten er like bra som hjemme og om sola skinner.
Ellers går dagene til å holde seg oppdatert på sosiale medier :)

Hilsen Per Torleiv

TILBAKE TIL NYHETER