Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


En spennende verden for barn


22.04.2013
SPENNENDE LÆRING PÅ THE STORY MUSEUM I OXFORD
Forfatter: Julie Sæter

Julie Sæther jobber i Museum Nord. Gjennom Reis & Ryk har hun satt kurset mot Oxford der hun hospiterer på The Story Museum. Blant Alice i eventyrland, Narnia og andre kjente skikkelser fra litteraturen, lærer hun om formidling, spesielt rettet mot barnefamilier.

Reisebrev fra Oxford, England - 22/4/13

Oxford er kunnskapens mekka. Her snubler man i universiteter og går på skilt når man beundrer de vakre bygningene med sine berømte spir. Det første universitetet kan ha blitt grunnlagt på slutten av 800-tallet. Den eldste puben er fra 1242. Byen har fostret storheter som J.R.R. Tolkien (Lord of the rings), Lewis Caroll (Alice in Wonderland) og C.S. Lewis (Narnia). Jeg har også sett en tavle som Albert Einstein skreiv på under en forelesningsrekke her på 1930-tallet. På tavla er et regnestykke som visstnok forklarer hvordan universet utvider seg. I denne atmosfæren finnes også verdens første Story museum.

The Story museum startet som en veldedig organisasjon for å sette fokus på barn og hvordan barn lærer gjennom å høre historier og gjennom å fortelle dem selv. Merkelig nok står det ganske dårlig til med lese- og skriveferdighetene til barn, spesielt i Øst-Oxford. Gjennom donasjoner og diverse tilskudd har de kjøpt sitt magiske tilholdssted i Pembroke street, som er en kjempestor bygning med mange spennende rom.

Museet er drevet av idealistiske ildsjeler som lever og ånder for deres store visjon om å bli verdens første Story museum og at de skal utgjøre en forskjell i barns liv. Barn som blir fortalt historier for fra de er født har størst sjanse for å lykkes i utdanningssystemet.

The Story museum har nettopp utgitt sin første bok som handler å lære gjennom storytelling. Museet har startet noe som heter The Storytelling school. Skolene bruker historiefortelling i alle fag og lese- og skriveferdighetene har økt voldsomt ved disse skolene.

The Story museum er ikke offisielt åpnet enda. Planen er at hele bygget skal renoveres og åpnes i 2015. Foreløpig arrangerer de ulike eventer, workshops og har diverse utstillinger. Blant annet Alice’s day og The Storyloom som jeg skal fortelle mer om siden. De åpner “capther by chapther” (til og med passordene på pc’ene har noe med bøker å gjøre; alle refererer til Alice i Eventyrland).

Museet har nettopp fått tildelt ca 500.000 £ fra byrådet, noe som dekker neste kapitell; en kafe og butikk i første etasje.

På det vitenskapelige museet her i Oxford henger også Einsteins tavle.

Jeg føler meg ganske privilegert som får være en liten del av dette en liten stund. Jeg har til nå blitt vist rundt og fått et lass med ideer mht hva jeg kan gjøre på “mitt” museum. Jeg har fått hørt om marketing, workshops og det svært interessante arbeidet de gjør mht frivillige og lærlinger. Ellers er jeg en office assistant som gjør alt mulig. I morgen skal jeg til Roald Dahl museet og lære mer om deres arbeid som er rettet mot barn, onsdag skal jeg på Ashmolean museet og fredag er det en “talk” om brødrene Grimm med Michæl Rosen.

Jeg har forøvrig blitt tatt godt i mot og det er et godt jobbmiljø her.

Til senere – en vårlig hilsen fra vakre Oxford
Julie

TILBAKE TIL NYHETER