Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
15.05.2013
IYENGAR-YOGA I ENGLENS HAGE

Elin Mathiassen er yogainstruktør i Vesterålen. Hun la sitt Reis & Ryk-opphold til et yogasenter i Tyrkia, der målet var å perfeksjonere seg innenfor iyengeryoga, samt å lære om hvordan hun kan organisere yogaferie i Norge.

YOGA I ENGLENES HAGE

Merhaba! (God dag!) fra Tyrkia og Elin på utplassering hos Heliotrope Yoga Holidays. Heliotrope er et lite firma drevet av ekteparet Aidan Love (britisk) og Sine Ozsoy (tyrkisk), til vanlig bosatt i Istanbul, der de driver yogastudioet Iyengar Yoga Istanbul. Yogaferiene arrangerer de fra mai til september i den sørlige delen av Tyrkia, cirka ti mil vest for Antalya, men med et opphold i juli når det rett og slett er for varmt til fysisk aktivitet.

Og varmt var det da jeg ankom Tyrkia. Jeg reiste fra 5 grader i Oslo til 35 i Antalya, og adskillig høyere luftfuktighet, men dette er faktisk uvanlig for denne årstiden. Overgangen fra kjølig norsk vår til full sommer ble heldigvis lettet av et godt airconditioning-anlegg på hotellet, Angels Garden. Englenes hage er et litt spesielt hotell, det har en åpen bar og spiseområde med flere sittekroker inne med vedovner, og bålplasser ute, ovenfor et stort basseng og en hamam som er hele 250 år gammel. I forbindelse med hamamen finnes et nyere gjørmebad og et lite bygg der hotellets gjester og tilreisende kan ta massasjetimer. I stedet for vanlige hotellrom ligger små stein- og trehytter langs stier i hagen, som er fylt av rosebusker og frukttrær. Blant trærne rusler en hane og en høneflokk omkring, i selskap med en påfuglfamilie. Herr Påfugl har faste runder rundt hagen der han på sine favorittsteder framfører små show til ære for Fru Påfugl, sin sønn og tilfeldige forbipasserende. I tillegg finnes det både katt og hund i hagen (hundene i eget inngjerdet område), av og til kommer en nabo med to hester med føll som får beite på gresset, og froskene holder lange konserter sammen med uglene om natten. I gresset finnes forøvrig både krabber og skorpioner, men de er sjelden å se og holder seg helst unna mennesker. Rundt om i hagen har eierne bygd en mengde fantasifulle sitteplasser – noen som plattformer under eller oppe i trærne, andre som store hammocker med plass til 6-7 personer, eller små paviljonger overgrodd med klatreplanter. Gjennom midten av hagen strømmer en bekk med små trebroer over, og langs den ene siden ligger det både et utendørs og et innendørs yogarom.

Angels Garden er ett av tre overnattingssteder som Heliotrope samarbeider med, og Aidan og Sine har gjort sitt utvalg med omhu – det skal være steder med særpreg som yter bra service og har god mat og bra standard. I tillegg må det selvfølgelig være yogarom tilgjengelig. Angels Garden har i tillegg til yogakursene også mange meditasjonsgrupper fra blant annet Tyskland som gjester.

Yogalærerne på Heliotropes yogareiser er som oftest tilreisende fra Storbritannia, selv om Aidan og Sine av og til underviser selv. Men det er omtrent en fulltidsjobb å organisere alt som hører til, fra ankomsttider og henting av gjester med hotellets bil eller leid minibuss, til frakting og rengjøring av yogautsyr i tillegg til organisering av utflukter og alle slags praktiske spørsmål som oppstår underveis. Men Aidan eller Sine deltar alltid på yogaundervisningen, for de ser nødvendigheten av å være tilstede om noe skulle skje. En sjelden gang hender det nemlig at noen ikke kommer overens eller at noen blir syke (før man ankommer må imidlertid alle skaffe reiseforsikring som dekker sykdom, og oppgi nødvendig informasjon til Heliotrope).

Under min første uke er det Aidan som er organisator, guide og generell problemløser. Syv års erfaring med yogaferiene har gitt ham oversikt over det meste som kan skje, og en løsning på omtrent alt. Det er tydelig at han brenner for tyrkisk mat og kultur, i tillegg til yogaen, og han er et naturlig sosialt midtpunkt som får gruppen, som i utgangspunktet stort sett består av mennesker som ikke kjenner hverandre, til raskt å finne tonen.
Yogalærene på dette kurset er Indira Lopez-Bassols, meksikaner bosatt i London, og Diana Penny fra YogaWest i Bristol.

Vi starter med første yogatime kl 08:00 om morgenen, men allerede dag to flytter vi den til 07:30 for å unngå at yogarommet blir for varmt (det er airconditioning i yogarommet, men mange liker ikke den tørre atmosfæren den skaper, og miljøbelastningen av energibruken, så den brukes minimalt). Morgenyogaen er aktiv, med mye stående posisjoner, samt hodestående og skulderstående. Første morgenyogatime bruker lærerne til å vurdere tilstanden i klassen (alle nivåer, fra nybegynner til avansert, kan dra på Heliotropes yogaferier), mens de øvrige dagene har ulike tema, som for eksempel foroverbøy, bakoverbøy, og håndstående.

Morgenyoga varer fra 2,5 til 3 timer, og etterpå er det skikkelig tyrkisk frokost med olivener, ost, yoghurt og frukt. Og mengder av tyrkisk te, selvsagt. Midt på dagen kan man slappe av ved bassenget, ta en behandling i hamamen eller et gjørmebad, eller dra på en utflukt til en strand eller til markedet i en naboby. Alle utflukter er frivillige, og prisen er lav – det er stort sett snakk om bensinutgifter og for eksempel inngangspenger. Kl. 18:00 er det tid for yoga igjen, denne gangen 1.5 timer med restorativ yoga - få posisjoner (asanas) som holdes lenge, og der vi jobber med å trekke sansene innover før vi gjør ulike pusteøvelser, pranayama.

Etterpå er det tid for middag, et langbord dekket med ulike tyrkiske middagsretter som hotellets kokk, Rosa, tryller fram. Til dessert kan det vanke frisk frukt, halva eller baklava dryppende av honning.

Alle lærerne på Heliotropes kurs er internasjonalt sertifiserte iyengaryogalærere, og undervisningen er av meget høy kvalitet. For meg er det likevel spennende å oppleve lærere utdannet under den engelske iyengarforeningen, mens de norske lærerne jeg har hatt, har vært utdannet under den franske eller svenske (Norge har ikke egen iyengarforening som vurderer undervisning, men fra høsten 2013 starter den første lærerutdanningen i Norge). Noen ganger kan en lærer forklare en kjent posisjon bare litt annerledes, men man skjønner plutselig et helt nytt aspekt av stillingen. På kveldene benytter jeg anledningen til å notere ned nye stillinger eller varianter av gamle, som jeg kan praktisere hjemme og etter hvert lære videre.

Hver dag bringer nye aha-opplevelser. Siste dag får vi en ekstra utfordring – en serie yogaposisjoner utført med lukkede øyne (det er kun lov å kikke hvis man holder på å falle). Det er forbausende behagelig, selv om mangelen av synssansen kanskje fører til at posisjonene ikke utføres med like stor presisjon som vanlig.

Denne uka har jeg blant annet lært:
• Mange nye varianter av yogaposisjoner og tips og teknikker for å trene på å utføre dem korrekt.
• At det er viktig å ha et tilrettelagt oppholds- og overnattingssted (f.eks. med mulighet til å legge frokost senere på dagen, etter morgenyoga), og av god kvalitet (særlig renhold - inkludert yogarommet).
• Særpreg (av høy kvalitet) trekker kunder.
• At organisatoren må fungere ikke bare som problemløser, men også som guide til nærområdet og kulturen, og som sosialt lim.
• At yogaundervisningens kvalitet er alfa og omega.
• Evenementet bør finne sted der det er gode muligheter for små og store ekskursjoner og aktiviteter på dagtid, med variasjon i tids-, energibruk og pris.

Uke nummer to skulle jeg ha tilbragt hos Heliotrope på et av de andre overnattingsstedene, på et kurs som kombinerer yoga og skriving. Men sannsynligvis fordi det er et helt nytt konsept, ble det for få påmeldte og kurset ble avlyst. Dette fikk jeg beskjed om kvelden før jeg reiste ned til den første uka, så det var kort tid å finne et alternativ på. Aidan foreslo derfor at jeg kunne bli med tilbake til Istanbul og følge yogatimene på senteret der. Så da blir det et innblikk i yogaverdenen i Istanbul i stedet.

TILBAKE TIL NYHETER