Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
2.06.2013
LÆRER OM SELSKINN PÅ GRØNLAND
Forfatter: Hilde Lund

Hilde Lund i Reisa Skinnprodukter har lagt sitt Reis & Ryk-opphold til Grønland. Målet med oppholdet var å lære å lage produkter i selskinn. For å lære mest mulig valgte hun å være hele fire uker på Grønland, der hun hospiterte hos en lokal systue.

Hei, her kommer mitt reisebrev fra Grønland!

Hei, her kommer reisebrev fra Grønland!

Mitt hovedmål knyttet til hospiteringen på Grønland var og lære mer om selskinn og bruk av pelsmaskin, samt hvilke teknikker de benytter i sin produksjon. Jeg hadde også som mål å lære om deres kultur.

Oppholdet mitt varte i en måned. I denne perioden arbeidet jeg i en liten systue med fem ansatte. De hadde også nylig åpnet en butikk i Nuuk, og hadde derfor ansatt to nye. Hovedtyngden av produksjonen deres var strikkeprodukter av moskusull og selskinnprodukter.

Den første uken fikk jeg teste ut pelsmaskinen. Jeg startet med å sy åtte par selskinnvotter. Jeg jobbet med mønstre, redskaper og lærte hvordan håndtere maskinen. Jeg fortsatt med å lage leggvarmere i selskinn og skinn.

Siste uken fikk jeg sy to selskinnsanorakker ved bruk av en annen type industrimaskin. Tiden gikk også mye til å studere mønstre, måten de sydde større plagg på, samt teknikker for å gjøre arbeidet lettere. Jeg lærte også hvordan de håndterer revepels og selskinn.

Under oppholdet knyttet jeg også kontakter med skinnleverandører for selskinn. Grønlandske skinn er mye mykere enn skinn jeg jobber med til daglig, og de har mange flere farger. På Grønland jakter de også på fjellrev, og jeg klarte å skaffe meg noen slike skinn. Prismessig vil det også ha stor betydning for meg.

Ved at jeg bodde privat fikk jeg også muligheten til å besøke mange private hjem, og jeg traff eldre kvinner som drev forskjellige former for tradisjonell handverk. En drev med fugleskinn som hun sydde av, en annen var flink med tradisjonell dekor til nasjonaldrakten, mens andre igjen drev med perling, noe som var et tidkrevende arbeid. Jeg besøkte også et kunstnerverksted som mange kunstnere jobbet, de fleste med hornarbeid. Materialer som ble brukt var reinhorn, selkloer, isbjørnkloer, moskushorn, narhval. Handverk av isbjørn og narhval er ikke lovlig å bringe ut av landet da dette er utryddingstruede arter.

Jeg fikk også muligheten til å lære bort mine egne teknikker. Jeg hadde med handgarvet skinn og lærte en kvinne på systuen å sy sin egen veske for hand. Det synes hun var veldig morsomt.

Oppholdet på Grønland har vært veldig godt for meg. Til daglig jobber jeg alene, men disse fire ukene fikk jeg være i ett miljø sammen med andre som driver med det samme som meg. Jeg fått nye ideer og sett nye muligheter, noe som bidrar til at jeg kan utvikle meg selv videre innenfor mitt fag. Etter oppholdet på Grønland har jeg også fått muligheten til å effektivisere mitt arbeid.

Jeg planlegger også å designe min egen anorakk – etter inspirasjon fra anorakkene på Grønland.

Med vennlig hilsen

Hilde Lund

TILBAKE TIL NYHETER