Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
10.09.2013
LÆRERIKT I BOFELLESSKAP FOR PSYKISK UTVIKLINGSHEMMEDE
Forfatter: Vibeke Strøm-Fosse

Vibeke Strøm-Fosse, som til daglig jobber i helsesektoren, benytter Reis & Ryk til å hospitere hos en et selveid bofellesskap for psykisk utviklingshemmede i Danmark.

Nå er jeg allerede ferdig med min første uke på "Fynbohus", et selveid bofellesskap for psykisk utviklingshemmede. Dette har vært en lærerik uke.

"Fynbohus" ligger i en liten landsby med cirka 400 innbyggere midt i hjertet av Danmark, nærmere bestemt i Viborg kommune. Den eneste fasiliteten her er kjøpmannen på hjørnet. Han har til gjengjeld åpent fra 07.00- 18.00 hver eneste dag.

Jeg har opplevet en hel masse allerede. Jeg har gått igjennom rutiner og system, lært litt om målsettingene til kommunen og fått besøkt forskjellige institusjoner. Selv om jeg egentlig er en flue på veggen, deltar jeg aktivt i de daglige gjøremålene.

Det har vært alt fra å være på arbeidsstua og lære mange nye aktiviteter, til å bli med beboerne på årets begivenhet, nemlig konsert med "Bjørn og Okay". Det er et danseband som er utrolig populært blant de psykisk utviklingshemmede, blant annet fordi de lar dem delta aktivt i konsertene, som for eksempel å få komme på scenen og synge med der oppe fra. Dette var er virkelig flott arrangement, med cirka 500 deltakere fra både Viborg og nærliggende kommuner.

Respekt og likeverd er noe som det blir holdt spesielt fokus på, dette kommer tydelig til uttrykk ved kommunikasjonen mellom beboere og de ansatte. Det jobbes kontinuerlig med å opprettholde menneskeverdet og mestringsfølelsen til den enkelte, de har så og si sluttet å snakke om livskvalitet i Danmark fordi det er et utbrukt uttrykk som egentlig ikke sier så mye. Men tross enkelte forskjeller er det også mange likhetstrekk i arbeidsmetodene våre. Vi er mennesker og vi er like, selv om systemene våre er annerledes.

Jeg gleder meg til å ta fatt på kommende ukes oppgaver, skal blant annet delta på avdelingsledermøter, møter med pårørende og få en god omvisning på arbeidsplasser som inkluderer beboerne.

TILBAKE TIL NYHETER