Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Puk og maskotter
Foto: Puk Jegsen


2.04.2014
TIL PORTUGAL FOR Å LÆRE MER OM DESIGN OG PRODUKSJON AV MASKOTTER
Forfatter: Puk Jegsen

Puk Jegsen, daglig leder og art director i Puk Jegsen Reklame i Drammen har hospitert hos maskotprodusenten N. Theias i Portugal fra 8.-22. mars.

Bedriften er ledene innen sitt felt i Portugal og har produsert maskotter i over 20 år. Målet for oppholdet var å lære mer om produksjon av maskotter, tilleggsprodukter, markedsføringskanaler og hvorfor maskotter brukes hyppigere i markedsføring i store deler av Europa enn i Norge.

Jeg ankom Lisboa i kveldssol, og ble møtt på flyplassen av daglig leder i N. Theias, Raquel Costa og datteren hennes. Vi dro direkte fra flyplassen til sightseeing pr bil i Lisboa. De viste meg den flotte byen og fortalte om historikken og politikken i landet. Portugal er fremdeles i en økonomisk krise, noe man kan se på bl.a. bygninger som begynner å bære preg av mangel på vedlikehold. Dette preger selvfølgelig de som bor i landet, men som alle kriser fremmer det også kreativitet og nye tanker. Etter omvisningen gikk vi på et kjempestort konditori, som selv på kvelden var fylt til randen. Her fikk jeg smake på en lokal spesialitet, Pastéis de Belém, hvor oppskriften har vært en godt bevart hemmelighet helt siden 1837.
Etterpå bar det videre langs den vakre kysten mot leiligheten min i St. Pedro do Estoril, ca 20 min med bil fra Lisboa. Leiligheten lå i et privathus, hos en meget hyggelig familie, bare tre minutter fra N. Theias.

Samme uke som jeg ankom Lisboa, hadde N. Theias fått inn den største ordren noensinne fra en ny fransk kunde. Dette preget selvfølgelig mitt opphold i bedriften. Her var det i høyeste grad "learning by doing". Noe som gjorde at jeg fra første dag fikk være med på ulike deler av produksjonsprosessen. I perioden jeg var der produserte vi veldig mange forskjellig maskotter. Materialene som ble brukt var i hovedsak skumgummi, som ble trukket med stoff i ulike kvaliteter. I tillegg til å lage/forme de forskjellige delene i skumgummi, lærte jeg mye om hvordan draktene designes og produseres. Her var jeg også direkte involvert i produksjonen.

Maskottene fra N. Theias produseres som våre norske maskotter, for hånd. Men det brukes en annen teknikk og andre skumgummikvaliteter enn dem vi bruker i Norge, slik at det var mye nytt å lære. De ansatte i N. Theias fikk selvfølgelig også lære om vår måte å designe/produsere maskotter på, som var ny for dem. Jeg fikk også se andre teknikker som ble brukt, bl.a. støping av hoder i Silicon, som denne gang skulle brukes på et krigsmuseum. Hodene sminkes og blir veldig realistiske, ligner på voksdukker. Silicon kan også brukes på maskotter. Jeg fikk også en rask innføring i hvordan Polyuretan kan brukes til å produsere ulike deler til maskottene.

Søndag 16/3 deltok jeg på BTL - en stor internasjonal turistmesse (nesten 70.000 besøkende - hvorav 35.000 profesjonelle) som ble holdt på det flotte og moderne Expo-området, som ligger ca 10 minutter med bil fra sentrum av Lisboa. Veldig lærerikt og inspirerende å se hvordan maskotter, drakter og ikke minst livemusikk ble brukt på messen. Fire maskotter fra N. Theias var med på messen, en av dem produsert mens jeg var der. På messen lærte jeg hvordan de jobber ute i felten, med å kle maskottene og hvordan de brukte "usynelige hjelpere" til å guide maskottene rundt på messeområdet. Da Puk Jegsen Reklame hjemme i Norge også designer og produserer messestands, kunne jeg samtidig suge til meg masse ny inspirasjon i den forbindelse også.

Selv om hele oppholdet ble preget av intens jobbing, fikk vi allikevel tid til å gå igjennom hvordan de markedsfører maskottene i Europa, hvilke kundegrupper som kjøper maskotter i Norge og hvilke kundegrupper de selger til i Portugal og andre land i Europa. Bruken av maskotter var ganske forskjellig, slik at begge parter fikk idéer til nye målgrupper og nye måter å markedsføre produktet på. Vi diskuterte også muligheter for hvordan produktet kan videreutvikles i fremtiden. Når det gjelder tilleggsprodukter, hvor det skal produseres større antall, er dette noe som vi bør se på i andre land. Kanskje sammen. Samarbeidsformer ble drøftet. Det at Norge ligger utenfor EU, gjør dette litt mer komplisert, men begge bedriftene skal jobbe videre for å se på muligheter for et samarbeid i fremtiden.

En lærerik, inspirerende, utfordrende og spennende reise som har gitt oss det puffet vi trengte for å satse mer på markedsområdet maskotter i fremtiden. Vi er allerede godt i gang med kursing av ansatte i den norske produksjonsmetoden og skal på nye kurs i mai.
Hilsen Puk

TILBAKE TIL NYHETER