Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Samisk kunst
Foto: Karen Marit Riise


30.04.2014
SAMISK KUNST OG HANDVERK PÅ GRØNLAND
Forfatter: Karen Marit Riise og Sini Nopanen

Sini Nopanen er gullsmed i Varangerbotn og Karen Marit Riise jobber med Duodji. Vi har hospitert på Grønland hos Great Greenland

Vi har en drøm om å starte opp en bedrift sammen der vi vil kombinere skinn/pels og sølv. Great Greenland var den perfekte startpunktet for oss, der vi får se fra start til slutt hva som skjer med selskinnet og saueskinn. Hvordan diverse utstyr påvirker skinnet, hva kvalitets maskiner og kvaliteten på skinnet har å si for produksjonen.

Vi startet reisen på Kirkenes flyplass to dager før praktisen skulle starte på Grønland, fordi reisen dit ville ta en del tid. Etter 5 flyplasser og en FANTASTISK helikopter tur, kom vi til Qaqortoq der Preben fra Great Greenland stod og ventet på oss. Han kjørte oss til butikken forså kjøre oss til Vandrerhjemmet der vi møtte eieren Heidi og fikk vårt rom for de neste to ukene.

De første to dagene lærte vi hvordan de jobbet på garveriet og på sortering, der det for meste jobbet mest menn. Der fikk vi jobbe hardt, med salting av selskinn, strekke og tørke skinnene. På Sortering var det fire hyggelige menn som lærte oss hvordan vil skulle se på kvalitet på skinnene og hvordan vi skulle jobbe med noen av maskinene der. Det var veldig interessant å lære hva som skilte de forskjellige kvalitetene.

På fredag var første dag på systua. Dette var en av viktigste læringsplasser. Første dag fikk vi tradisjonelt praktikant arbeid, som tegne, skjære og litt sy-trening på maskin. Det var en lang dag med mye nye inntrykk og nytt språk.

Så kom den første helgen vårs i Qaqortoq. Vi hadde greid å bli syk men bestemte oss at vi måtte ut på loppemarked å ta en liten tur rundt i byen før vi kapitulerte tilbake til vandrerhjemmet for å bli frisk og klar for en ny jobb uke.

Neste uke var systue uke, der vi ble bedre kjent med alle damene på systua. Noen ble vi spesielt bedre kjent med siden de var å lærte oss alle de nye teknikkene. Vi ble satt til vareopptelling på mandagen, der ble vi bedre kjent med kvalitet, diverse produkter og hva som skjer med restene. Etter å ha lært grunnleggende sy-teknikker ble vi satt til å lage mer avanserte varer. På siden ved jobben fikk vi lage et produkt til oss sjøl. En laget skutervotter med spesiell design mens den andre laget en selskinnskorsett. Produktene vi fikk lage til oss selv var av rester.

I helga dro vi ut for å se hvordan ute livet i Qaqortoq var. Senere den helgen gikk vi rundt på diverse fjelltopper siden snøen hadde smeltet så mye.

I de siste dagene ble vi satt til å finne skinn til to selskinnsjakker. Vi brukte meste parten av dagen for å finne de riktige fargenyansene. Så satt de oss til å tegne og skjære ut å gjøre det klart for syerskene.

Den siste dagen var damene på systua hemmelighetsfulle. De vandret rundt å visket og hver gang vi kom for å spørre om noe så gjømte de hendene bak på ryggen og smilte lurt. Senere når vi gikk te lunsj så var det hengt opp en lapp «våre praktikanter har sin siste dag i dag, det skal feires med kaffe og kake klokken 14:00» Det var nydelige kaker og de holdte taler på grønlandsk og dansk, de ga oss også gaver.

Det var utrulig trist å forlate alle de snille folka. Vi brukte hele onsdagen på å pakke og vaske ned rommet vårt før vi gikk ned på Great Greenland for en siste avskjedshilsen før vi reiste av garde på torsdag morgen. Vi fikk en interessant reise hjem med mye forsinkelser og kanseleringer.

Karen Marit Riise og Sini Nopanen

TILBAKE TIL NYHETER