Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Møte i Brussel
Foto: Margtrethe Winter


7.05.2014
MARGRETHE WINTER I BRUSSEL OG PRAHA
Forfatter: Margrethe Winter

Margrethe Winter er nå kommet hjem etter en helt fantastisk periode i sør – og midt – Europa. Hun har vært på NHO-kontoret i Brussel og hos Euroalarm i Praha.

Tirsdag 25.03 og onsdag 26.03 var det duket for et interessant opphold hos NHO – kontoret i Brüssel. Oppholdet hos NHO bestod av møte med de ansatte og deres arbeidsoppgaver for organisasjonen i Brüssel samt deres samarbeidspartnere. Videre bestod oppholdet av et EU – kurs sammen med andre NHO ansatte fra ulike deler av systemet i Norge og Brüssel.

Gjennom kurset og oppholdet hos NHO ble jeg godt kjent med kontorets ansatte, deres erfaringer også i forhold til min problemstilling, kursing i lobbyvirksomhet, ulike aktørers og organisasjoners rolle og påvirkningskraft i EU – systemet og de ulike EU – institusjonenes rolle i EU og Brüssel.

Kurset kom godt med i forhold til min problemstilling i hvordan komme i kontakt med bedrifter innad i EU og hvilke organisasjoner og andre aktører som kan være behjelpelig med å fremme en slik prosess med kunnskap og bidrag av støtte (økonomiske midler).

Videre har jeg brukt resten av tiden på å møte viktige personer i Brüssel – systemet etter kursets gjennomføring, blant annet næringsrådet i EU – delegasjonen, Lars Erik Nordgaard.

Jeg opplevde det som svært positivt at aktørene og personell jeg møtte var positive til min ide og satsingsområde. Dette har gitt meg økt selvtillit på mitt ønskede satsingsområde og prosessens videre utvikling.

Den mest positive erfaringen i Brüssel og som overrasket meg mest, var at det var nulltoleranse for å stille spørsmål, og jeg kom i kontakt med svært imøtekommende og hyggelige mennesker som gjerne ville være med å bidra i min prosess. Jeg har for eksempel fått invitasjon til å komme tilbake til Brüssel av NHO og ønsker å hjelpe meg videre i prosessen fra Brüssel.

Videre har turen gått til Praha, det vil si mandag 31.03. Dog litt sliten etter oppholdet i Brüssel med de mange inntrykk jeg der fikk, var jeg klar til neste del av reisen:)

Også her har jeg blitt møtt med varme og svært imøtekommende mennesker. For eksempel tilbydde daglig leder hos Euroalarm Ales Matejicek å hente meg på flyplassen.

Tirsdag 01.04 startet jeg første dag hos Euroalarm. De første dagene (og egentlig resten av første uken) bestod av å gjøre seg kjent med selskapet, noen av staben/ de ansatte og selskapets historie.

Det jeg blant annet har funnet svært interessant og som har gitt sterkt inntrykk, er at selskapet ble startet av folk som ikke hadde spesielt mye av ressurser eller midler i en tid hvor man befant seg under og i en oppbrytningsperiode ut av den kalde krig med jernhånden fra Russland.
Selskapet er blitt etablert etter at Tsjekkia ble selvstendig og det var mulighet til å bygge opp et selskap som i dag samarbeider med bedrifter innad i EU, Canada og har ansatte flere plasser rundt i Europa. Ales Matejicek som er min kontaktperson og samarbeidspartner under oppholdet, og er en av de som var med på å bygge opp selskapet fra starten av.

Jeg har fått møte ydmyke, hardtarbeidende og hyggelige personer. Dette skinner også gjennom deres arbeid: samarbeid med andre bedrifter og aktører, og selvfølgelig salg av deres tjenester.

Jeg har ellers fått opplæring i hvordan de legger opp seminarer, som jo formelt skal være min ”stilling” under oppholdet. Seminarene fungerer som salgsmøter eller møter for å annonsere sine produkter samt opplæring, hvor kundegruppene kan variere. Dette er noe jeg har startet med denne uken, og har fått innblikk i hvordan de arbeider med samarbeidsaktører og kundegrupper.

Noe av utfordringen er at mange av de ansatte jeg har møtt og en del kundegrupper ikke behersker engelsk så godt. Flere kan imidlertid tysk, noe jeg kan litt fra før, (og blir bedre på), samt at Ales er veldig flink og påpasselig å oversette til meg.

Jeg synes, hittil, det har vært et svært interessant opphold, og jeg har mer inngående fått se hvordan Euroalarm direkte kommer i kontakt og pleier kundeforhold. For meg fremstår det som at de er opptatt av å være jordnære og vennlige i sin kontakt, og er opptatt av å skape gode og langvarige relasjoner. Dette er noe jeg skal ta med meg videre i mitt arbeid for å utvikle konsulent.

Ellers har jeg blitt vist rundt i Praha, både i den ”nye” og den gamle delen. Det er deilig å komme litt lenger sør for mer vårlige tilstander enn hva jeg ellers er vandt til i disse tider opp i nord…:)

Hører fra meg om oppholdets videre innhold. Jeg vil også sende bilder etter hvert når jeg får litt bedre tid

Med vennlig reisehilsen

Margrethe Winther Kjærvik

TILBAKE TIL NYHETER