Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
4.05.2014
HVALTURISME OG DESIGN AV REISEMINNER På LA GOMERA

Susanne Kirschberger dro til La Gomera for å lære om design av reiseminner. Hos vertsbedriften Oceano åpnet det seg også en mulighet for å lære om hvalsafari. Her kan du lese Susanne sitt spennende reisebrev

Fra snøstorm til sol og sommer
Det ble en lang reise fra helt i nord i Europa til utenfor Afrika. Nøyaktig 34 timer med flere fly, bil, overnatting, bil, ferje og buss. Så kom jeg endelig frem til La Gomera.

La Gomera
Øya er den nest minste av de bebodde Kanariøyene. Den ligger sørvest for Tenerife og har 24 000 innbyggere. Jeg er i Valle Gran Rey, en liten bygd med 4213 innbyggere. De lever av litt jordbruk, litt fisk og mye turisme. Turismen her er veldig annerledes enn på de store øyene. Det finnes ett eneste lite hotell, mange små pensjoner og B & B, noen få restauranter, noen få nattklubber. Det er stille og rolig her. Det er noen tilbud om fjellvandringer og flere tilbud om hvalsafari, jeg jobber hos en av dem, Oceano.

Oceano
Oceano består av tre deler. Den ene er incoming La Gomera med formidling av overnatting og egne hvalsafari. Her selger dem turer til turister som er her. Den andre delen er outgoing Hawaii, Mexico og Bahamas. Her organiserer og gjennomfører dem hvalturer for hovedsakelig tyskere og engelskmenn til ovennevnte land. Den tredje delen er i selve Oceano kontoret her, det er en forholdsvis ny shop med hvalrelaterte produkter. Jeg skal bruke mine to uker på å snuse på alle deler.

Om å snuse på alt… og mer…
Oceano er blitt bygd opp av en kvinne, Suja. Hun var også min kontaktperson før reisen og skulle være min kontaktperson her. Dessverre brakk hun ankelen sin noen dager før jeg kom, og nå har hun ikke lov å flytte på seg i det hele tatt. Vi måtte altså forandre planene våre litt. Vi satt oss ned første dagen og skrev en (lang) liste, hva vi ville lære fra hverandre. Hva Oceano kunne lære meg og hva jeg kunne dele med dem. Nå, etter en uke har vi fått faste rutiner. Jeg tilbringer formiddagen på hjemmebesøk, hvor vi jobber oss gjennom lista vår. På ettermiddag/ kveld er jeg på kontoret eller blir med ut på hvalsafari. Og inni mellom er det lang spansk siesta – enten i skyggen på playa (stranden) eller på tur i frodige barrancos (daler).

Oceano ligger noen år foran Northern Light Magic
Oceano ble grunnlagt for ca 10 år siden og der er mye å lære om hvordan bedriften ble bygd opp fra en ide til en bedrift med flere ansatte. Her er det mye jeg lærer om kontoradministrasjon og kontorrutiner. Lærer mye nyttig om hvordan de tar imot gjester. Den første utfordringen fikk jeg allerede være med på første dagen min. Ferjen til La Gomera tok fyr, måtte snu tilbake til Tenerife og da våre gjester endelig kom med ferje dagen etter, trengtes det mye kontakt og prat som «krisehjelp». Jeg ser også hvor dyktige de er til å sette sammen ulike turpakker og lage spesielle opplevelser. Om det måtte være her på hvalsafari eller til turene ut i verden. Her har jeg begynt å sette meg mest inn i Hawaii turene. Det morsomste er å være med på hvalsafari! Jeg lærer mye om gjennomføringen og masse om hval. Om jeg bare kan ta med litt hjem, så kan kvaliteten på våre hvalsafari i Tromsø bli mye bedre.

Oceano lærer fra meg
Ettersom suvenirshopen er forholdsvis ny (og ingen av dem har drevet butikk før) kan jeg bidra med mine erfaringer her. Har gått gjennom dekorasjonen og begynt å samle ideer for nye produkter. Det er kjempespennende å se hvor mange likhetstrekk det er mellom hval og nordlys. Kanskje merkelig å tenke slik, men begge ting er uberegnelige, er magiske for mange mennesker og gjestene reiser langt for å kunne oppleve det. Det morsomste er at jeg har jo til og med et smykke i min kolleksjon med nordlys og hval som jeg bruker mye. Det er så mange som spør om, at Oceano kommer til å bestille fra meg! Med det at jeg har utdannet reiseledere og guider i mange år, kan jeg bidra med dette også og til uka blir det litt kursing for reiseledere.

Vår prosjekt for 2015
Vi har allerede begynt å drømme oss bort til et nytt land (hemmelig) vi kan utforske. Med hvalturer og vandringer, som vi kunne tenke oss å jobbe sammen om.

Ikke bare jobb
Nå har jeg skrevet så mye om jobb, på tide å skrive om fritiden min. Jeg leier et rom hos en hyggelig dame, går ett minutt til Oceano kontoret, ett minutt til havna og ca 30 sekunder til stranden! Dette nytes i hvert fall en gang hver dag med et bad i havet! Rett utenfor bygda begynner bratte stier opp til fjellet og romantiske klatrepartier oppover dalene. Gomeroene forstår og liker min spansk, fordi den er fra Sør-Amerika og med all tyskerne som bor her, får jeg «øvd» meg mye med tysken min! Kort sagt, jeg stortrives med været, med jobb, med strandliv og med menneskene!

Vesentlige ting jeg ikke fikk inn i teksten:
- Dress code for Gomera er korte bukser (jeg var meget overdressed med langbukse første dagen)
- Hval kan få karies (men de slipper tannlege, de helbreder seg selv)
- Noen hval sover stående, enkelte med hodet oppover, andre med hodet nedover
- Hval kan hoppe opp til 10 m høyt
- Et portugisisk krigsskip er ikke et skip, og heller ikke en plastpose som intetanende turister av og til samler inn, men en dødsfarlig brennmanet! (på tysk forresten er en portugisische Galere en Kamasutra posisjon)
- Frosker kan bråke noe jævlig på natta!

TILBAKE TIL NYHETER