Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Tegs Kyrkan i Umeå
Foto: Line Sivertsen


2.06.2014
UMEÅ BEGRAVNINGSBYRÅ
Forfatter: Line Sivertsen

Line Susann Sivertsen har jobbet ved Umeå Begravningsbyrå i Sverige

Sverige Umeå!
Jeg har hospitert hos Umeå Begravningsbyrå.
Dette er en familiebedrift, solid og drevet av kunnskapsrike mennesker. Roland Rodmark har drevet med dette i alle år, men startet dette byrået i 1975 og har da over 40 års erfaring i yrket.
Jeg reiste ned rett etter påske og var på plass på jobb der torsdag 22 april etter mye styr med ras og stengte toglinjer. Jeg fikk hilse da på alle de andre ansatte: Annika og Morten som er barna til Roland, Svante, Charlotte og Britta.
Vi gikk da igjennom en plan for praksisen min og jeg ble litt kjent med byrået. Mye av det jeg har vært med på er sterkt taushetsbelagt, så det blir mye generelt skrevet.

Jeg var med Svante hele dagen neste dag, og hentet personer som var gått bort i løpet av påsken. Vi stelte og la ned i kiste og kjørte dem til kjøle enten på sykehuset, krematoriet eller kirke med kjøle. Veldig interessant, og det var fint og få være med på, få mer trygghet i denne oppgaven. Jeg jobbet med Svante mange ganger i løpet av praksistiden. Også med de andre i firmaet.
Lørdag var det en stor begravelse i Tegs kirka. Det kom ca. 160-170 personer, alle hadde med seg en rose som de gikk i puljer opp til kisten og la blomsten fra seg og tok farvel. Seremonien varte i en time, men det tok lengst tid med håndblomstene. Seremonien ble avsluttet i kirken, og vi tok kisten med til krematoriet.
Mandagen var det tilbake på kontoret og forberede seremoniene på torsdag, fredag og lørdag.
Jeg var med på pårørende samtaler, bestillinger av kirke, prest, solister, kantor, utforming av seremonier med sanger.
Har stor respekt for den jobben som ble gjort, Det er et håndverk som går på den personlige behandling av pårørende. Det er viktig å dem kunnskap om situasjonen som de er i, å gi dem mulighet til å ta de valgene som passer for dem. Dette er mennesker i sorg, og de må behandles med respekt og omsorg.
Vi besøkte også krematoriet og fikk en omvisning og forklaringer av prosessen.
Og vi besøkte et sykehjem som heter Akslagården, som var drevet av en stiftelse. Her tar de imot dem som er ekstra syke og ikke har så lenge igjen. Pårørende kan også få bo sammen med dem her. En fantastisk plass der omsorg er i fokus.
Jeg fikk også besøke et annet byrå som kjøpte transport tjenester fra Roland, Dette var en liten plass utenfor Umeå.
Vi var på en gravsteinfabrikk, for et utrolig flott håndverk. Mye blir gjort med maskiner i dag, men det er enda masse som må gjøres for hånd. Oppussing av sten, innlegging av nye navn. Bladgull eller maling i bokstavene. De hadde også utvidet produksjonen til hageheller, kjøkkenbenker og annet interiør.
Det har vært et sterkt, men flott opphold, og jeg er evig takknemlig for at jeg fikk lov til å komme til å få et innblikk i hvordan prosessen gjøres i Sverige. Har lært masse og håper på at vi klarer å holde kontakten videre.
Nå er vi snar klar med vårt byrå også. Det har vært enormt mye å sette seg inn i, og et personlig spørsmål om det er en jobb man klarer å gjøre. Men konklusjonen er at jeg klarer dette, og ønsker å gjøre en god jobb ovenfor pårørende i en vanskelig situasjon. Jeg har fått nye ideer, og setter mer pris på hvordan vi gjør det her i Norge.
Line Sivertsen.

TILBAKE TIL NYHETER