Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Baccala Vincentina, en tradisjonell tørrfiskrett i Italia


15.02.2015
TIL ITALIA FOR Å LÆRE Å KOMMUNISERE MED KUNDENE

Daglig leder i Halvors Tradisjonsfisk har gjennom deltakelse i Reis i Ryk Troms satt kursen mot Italia for å lære italiensk og samtidig sette norsk fisk på kartet.

Hei alle sammen!

Jeg er nå akkurat halvveis i mitt opphold i Italia som skal vare en hel måned, og sender dere en liten oppdatering fra livet her i Bergamo.

Bergamo er en vakker by med vel 120.000 innbyggere, cirka 50 minutter med tog fra Milano (mot nord-øst).

Byen består av to deler, Bergamo bassa som er en nyere del av byen som ligger lavt, og Bergamo alta som er gamlebyen som ligger på en høyde. Jeg bor i en liten leilighet i gamlebyen og får mer enn nok trim med å gå opp og ned bratte bakker flere ganger om dagen. Men man kan også benytte en kabelbane mellom bydelene.

Gamlebyen er en historisk bydel med kirker, katolsk administrasjon og universitet. Men det er også mange butikker og restauranter her. Det finnes utgravinger helt tilbake fra 200 tallet, men det meste er bygd i middelalderen. I min leilighet ser jeg restene av en trapp fra 1200-tallet….

Folk fra Bergamo-området (Bergamascerne) er glad i naturen og trimmer mye. Hver søndag er gatene fulle av joggere, syklister og folk som går tur. Dette er en viktig familieaktivitet. Bergamascerne er også kjent for å være arbeidsom, flinke håndverkere og forsiktig med penger. Området rundt har tidligere vært fattig, og i dalene rundt Bergamo har det vært mye tekstilindustri, landbruk og håndverkere - spesielt i tre. Selv om denne industrien er redusert de siste tiårene. så lages det fortsatt klær (ull og skinn) til eksklusive motehus, samt at ost og øvrige landbruksprodukter herfra er kjent over hele Italia. I tillegg lages det fantastiske møbler og andre treprodukter i dalene rundt Bergamo.

Min vertsbedrift er en familiebedrift som de fleste bedriftene i området. Familien Frosio kommer fra en landsby, Sant O’mobono, i en trang dal en liten times kjøring nord for Bergamo. Her driver de en kjent restaurant som heter Posta, men de har også en restaurant i Almè, ca 15 minutter fra Bergamo. Denne restauranten heter Ristorante Frosio og har en stjerne i Michelin-guiden. I Bergamo bassa har familien et lite hotell med bare 12 rom, Petronilla Hotel. Dette hotellet ble denne uken kåret av flere nettsteder til Bergamos beste, og Italias 17. beste hotell! I hovedsak drives denne familiebedriften av fire søsken, men her tar også ektefeller, bestemor og barn et tak i arbeidet. Og alle jobber minst 10 timer pr dag, 6 dager i uka.

Hovedmålet med mitt opphold er å lære italiensk, men også å delta sammen med familien i ulike oppgaver. Språket er vanskelig å lære, men hver dag er det italienskopplæring, enten ved kurs eller bare å være sammen med italienere. Det er ikke mange her som snakker godt engelsk. Fra neste uke skal jeg ha kurs med en lærer fra universitetet (som ligger i samme gate som jeg bor). Da blir det mer system på læringen, og jeg gleder meg til dette kurset. Å kunne italiensk er avgjørende for å ha forretningsmessig kontakt i dette landet.

Jeg har denne uken besøkt Italias viktigste mat- og vinmesse i Milano, Identita Golosè, sammen med Petronilla og broren Paolo. Mat og vin har en enormt sterk posisjon i Italia, og det var interessant å delta på en slik messe. Flere tusen kokker og ansatte i matindustrien fra hele italia (og verden førøvrig) besøkte messen. Neste uke skal jeg være med til Bolzano i Süd Tyrol for å kjøpe inn vin til restaurantene. Bolzano er en flott by har jeg hørt, og jeg gleder jeg meg til å se dette området.

Selv om Bergamo-området er kjent for landbruksprodukter, så har tørrfisk og klippfisk alltid vært en del av matkulturen her. Den katolske kirke har en sterk posisjon i Bergamo, og tørrfisken har dermed vært en naturlig råvare i fastetiden. Men produktene har de siste årene ikke vært populære hos kokker i området.

En del av arbeidet mitt er også å markedsføre produktene våre. Vertsbedriften har i denne sammenhengen gjort en viktig jobb for oss, og har introdusert våre produkter for flere restauranter. I perioden mars-juni skal 16 restauranter servere tørrfisk, klippfisk og skrei fra oss. Dette er en gruppering av restauranter (InGruppo), hvor både Posta og Frosio er medlemmer. Sjømatrådets kontor i Milano bistår oss i dette arbeidet, og jeg har møtt dem denne uka for å diskutere InGruppo-kampanjen. Tendensen her i området er at tørrfisk igjen er blitt en viktig råvare for restaurantene, og flere har nå retter av bl.a. tørrfisk på menyen.

Dagene går ellers med til å gjøre seg kjent i byen, og jeg går lange turer, både i nærområdet og i dalene rundt. Livet er totalt forskjellig fra det jeg er vant med hjemme i Tromsø, det meste i Italia er uvant, tungvint og tar tid. En måned er også lenge å være borte fra familie og jobb.

Men dagene går fort likevel. Italia er et fantastisk land på mange måter. Har man interesse for mat og kultur, er landet det naturlige valget. Og man er privilegert når man får være så nært på en italiensk bedrift/familie som arbeider hardt og langsiktig, og gjør ting ordentlig og skikkelig hele tiden. Og som i tillegg er svært stolt over sitt arbeid og viser et sterkt samhold innenfor sitt fagfelt.

Her har nordmenn mye å lære, og en bedre læring for et utenlandsopphold kan man neppe få, og så har jeg hele to uker igjen :-)

Vennlig hilsen

Halvor

TILBAKE TIL NYHETER