Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Foto: Gunn Hagen


20.04.2015
FAGLIGE DISKUSJONER PÅ FYN
Forfatter: Gunn Hagen

Gunn Hagen fra Kirkenær Gartneri forteller i dette reisebrevet om hva hun har lært og opplevd på Staudegaarden på Fyn i Danmark.

En liten hilsen fra Danmark. På min tur til Staudegaarden med eiere Tine og Kim Nielsen har jeg bare positive opplevelser. Bare vi kom oss opp i luften fra Gardermoen .. litt forsinket. Leiebil fra København til Odense på Fyn. Koselig hotell i Fangel med 20 minutters kjøring fra jobb. Lett å finne frem på vegene. Nydelig dansk landsbygd. Jeg er blitt veldig godt tatt imot, og får delta i bedriften som en vanlig arbeidstaker.

Her produseres stauder for det europeiske og japanske markedet. Her arbeidere fra Danmark, Polen, Litauen og Romania. Og så jeg da. Felles språk er engelsk. Noen av utlendingene har jobbet i flere sesonger og snakker noe dansk. De forstår i hvertfall det meste. Superpunktlige til og fra matpause og full gass I arbeid. Et godt triks er å blande nasjonalitetene så alle må kommunisere og samarbeide.

Jeg lærer nye ting hver dag. Staudegaarden produserer stauder fra frø og stiklinger som vi produserer sommerblomster, bare i mye større skala. Her pottes alt med maskin mens vi gjør det for hånd. Ellers er det mye håndarbeid samtidig som deres interne transportsystem der ferdige planter fraktes inn fra feltene og nyplantinger fraktes ut, er genialt og selvbygd.

Min hovedoppgave har vært i produksjonen med to spesielt flinke damer og eier Kim. Jeg har fått være med ut å kutte stiklinger fra morplanter som vi senere har satt i systembrett med jord. Det er mange måter å formere planter fra "avleggere". Hver plantesort har sin bedre og dårligere side, og jeg har prøvd å henge med i svingene.

Kim sår også stauder med en spesiell teknikk som jeg har fått lære. Det sparer tid siden i produksjonen, og jeg håper jeg får prøve det ut hjemme.

Vi har også lange og interessante diskusjoner om produksjon, kvalitet, lønnsomhet, konkurranse og mye mer. En meget engasjert mann.

Vi koste oss med norsk Freia melkesjokolade til lunsjen på fredag. Meget populært.
Alle har fri I helgen,unntatt eierne som må passe vanning og dekke sarte stauder mot frost. Men I morgen, søndag, er jeg invitert til å være med å se på villhester som lever her på Fyn.

Det setter jeg pris på.

Hilsen fra Gunn Hagen
Kirkenær Gartneri

TILBAKE TIL NYHETER