Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?


Foto: May Eierholen


21.04.2015
BIBLIOTEK I KJØPESENTER?
Forfatter: May Eierholen

May Eierholen jobber med sammenslåing av bibliotek og servicetorg i Åsnes kommune. Hun har vært på rundtur i Stockholm og besøkt en rekke bibliotek for å lære mer om hvordan dette kan gjøres.

Jeg jobber som kundebehandler på Åsnes Folkebibliotek og var så heldig å få tilbudet om å delta på dette prosjektet. Det passet veldig bra ettersom vi sto midt oppe i en prosess hvor vi skulle flytte servicetorget og slå det sammen med biblioteket. I den forbindelse vendte jeg nesa mot Sverige og nærmere bestemt Stockholm, for se om jeg kunne lære litt om en slik prosess der. Svenskene ligger litt foran oss på denne biten.

Søndag 12. april var det avreise og jeg tok toget til Stockholm. Det er første gang jeg skal være borte i to uker så kofferten ble stapp full for å si det mildt. Godt det ikke er innveiing av baggasje på toget 😄

Mandag var min første arbeidsdag og den skulle være på Hornstull Bibliotek. Dette biblioteket er nesten like stort som vårt bibliotek på Flisa. På Hornstull Bibliotek ble jeg møtt av min kontaktperson Kristina Werme. Jeg fikk litt info om bibliotekene i Stockholm og jeg møtte resten av de ansatte som var på jobb denne dagen.

Hornstull bibliotek er ett av 43 biblioteker som hører til Stockholms stadsbibliotek og Hornstull tilhører enheten Sødermalm. I denne enheten det 6 forskjellige biblioteker og de er både små og store biblioteker. Jeg lærte også litt om det svenske biblioteksystemet, fikk en omvisning på biblioteket og etterpå ble jeg satt til å hjelpe kunder i skranken. Hornstull bibliotek er ikke slått sammen med servicekontoret, men er kun bibliotek.

Tirsdag var jeg også på Hornstull Bibliotek og da fikk jeg delta på et personalmøte med alle 27 ansatte for Sødermalm enhet. Jeg var også med Kerstin Wennerstrand som er barnebibliotekar på en BVC-samling. Det er et samarbeidsprosjekt mellom biblioteket og Barnevårdcentralen. Hit kommer mødre med sine babyer og får informasjon om forskjellige bøker og det er bøker både til barna og til foreldrene. Ellers så jobbet jeg i skranken med inn- og utlån av bøker.

Onsdag besøkte jeg et nytt bibliotek og det het Hasselby Gård Bibliotek. Dette var et nytt og betydelig mindre bibliotek med kun tre ansatte og her var det et visst samarbeid mellom servicetorget og biblioteket. Det vil si at de hadde to forskjellige resepsjoner, to forskjellige sjefer, men de satt i samme lokalene. På servicekontoret jobbet det 3 kvinner og jeg snakket med Irmelin og fikk stilt henne de spørsmålene jeg hadde til henne.

Jeg skulle også være i to dager på Hasselby Gård Bibliotek så på torsdag var jeg sammen med Malin, som er barnebibliotekar, på et møte med alle førskolelærerne i denne enheten. På dette møtet diskuterte dem litt rundt arbeidsboken dem hadde fått utdelt tidligere og dagens tema var: Bildebokens mangfold og muligheter.

Etter lunsj fikk jeg være tilskuer på et omreisende teater som hadde forestilling for barn i alderen 3-6 år på biblioteket. Veldig bra teater og alle de ca 50 barna som deltok denne dagen satt rolig og fulgte spente med. Jeg jobbet litt i skranken her også og jeg ryddet litt i hyllene.

På fredag skulle egentlig ha besøkt Rinkeby Bibliotek, men ettersom det var blitt stengt pga sanering så fikk jeg besøke Kista Bibliotek i stedet. Her snakket jeg med Liv Fridell-Holmsten. Hun jobber både på Rinkeby og Kista Bibliotek. Det som var litt spesielt her var at dette biblioteket lå inne i et kjøpesenter og det måtte følge åpningstidene til kjøpesenteret.

Rinkeby Bibliotek jobber sammen med servicekontoret så jeg stilte Liv noen spørsmål om hvordan den prosessen fungerer. Men ettersom jeg ikke fikk kommet dit fikk jeg ikke snakket med de som sitter i skranken på servicetorget. Etter endt arbeidsdag ble jeg bedt hjem på middag til en norsk kvinne som jobber på Hornstull Bibliotek. Hun heter Torild og kommer egentlig fra Sandefjord, men er gift med Tommy og har bodd i Stockholm siden starten på 1980-tallet.

I helgen skal jeg bare slappe av og være litt turist og besøke noen av severdighetene her i Stockholm. Neste uke er det ny arbeidsuke og flere biblioteker som skal besøkes og jeg skal holde min norske aften på torsdag kveld i Hornstull Bibliotek. Spennende uke!

Med vennlig hilsen
May Eierholen

TILBAKE TIL NYHETER