Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
28.04.2015
BEDRE HELSETJENESTER FOR MINDRE PENG!

Bodil, Aina og Tor Martin dro til Landskrona, Skåne - Der skulle vi svenskenes kunnskap låne - Vi fant ei nettverk - da funka inte nettbrett - Men vi gav ju katten, for vi kan ju skåle!

En jättekul helsning från Sverige:

Bodil, Aina og Tor Martin dro til Landskrona, Skåne
Der skulle vi svenskenes kunnskap låne.
Vi fant ei nettverk
da funka inte nettbrett
Men vi gav ju katten, for vi kan ju skåle!
Jag är inte sjuk, jag är bara norsk!

Målet for turen var bedre helsetjenester for mindre penger og bruk av velferdsteknologi. Fokus er på helsetjenester!

Vi har fått med oss mye interessant. I Landskrona får de ansatte ansvar for sine oppgaver – omorganisering har bidratt til redusert sykefravær. Lavt sykefravær i Landskrona tilsier at vi måtte endre et slitt gammelt slagord til "Jag är inte sjuk, jag är norsk! Målet på sykefravær i Landskrona er 4, omorganisering og andre rammer har bidratt til reduksjon til delvis under 4. Det kan vi drømme om!

"Block och nivå", her beregner man ressursinnsatsen på annen måte enn vi, man beregner f eks nivået på tjenestene, teller ikke bare timer. En forenkling, synes vi. Myndighetsenheten vurderer og skriver vedtak, sykepleieren tar seg av de faglige oppgavene, hjelpepleierne står for den primære omsorgen. Spennende konsept!
Landskrona hadde, akkurat som Nordreisa har no: svært dårlig økonomi, men de har snudd om på steinene, gjort noen saftige grep, har laget egen modell, som innebærer en dramatisk snuoperasjon med resultat: god økonomi og fornøyde og engasjerte medarbeidere.

"Mottagningsteam": Gir massiv hjelp i hjemmet en kort periode i starten - i stedet for korttidsplass, og trekker seg ut når brukeren føler seg trygg, jobber med motivasjon og fokuserer på hva brukeren er i stand til og har av ressurser. Man trenger ikke fokusere på skavankene!

Endringene betydde også omorganisering av helsepersonell: Hjelpepleiere og sykepleiere har ikke samme nærmeste sin ledelse, man har organisert seg etter fag, ikke nødvendigvis geografi. Vi får inntrykk av at man bruker kompetansen på en mer tydelig måte, har betydelig mindre bruk av vikarer, en god samordning omkring uønskede hendelser, og god organisering når det gjelder kurs. Og ikke minst: bedre oversikt over tjenestene og økonomien. Look to Sweden, si no vi!

Velferdsteknologi: Svenskene satser på utstyr som kan bidra til at brukerne blir mer sjølstendige. Det skal gi trygghet til beboerne i egne hjem, selv om de er blitt syke. Høy fokus på pårørende har de også.

Fritid: Hele gjenget leier hus på Hven, rett og slett ei perle i Öresund, midt i mellom Sveriges fastland og Danmark. Vi blir stadig ønsket velkommen til Danmark på mobilen når vi farter på vestkysten av Hven, men er fortsatt i Sverige. Vi syklet gladelig rundt øya, har vårt eget Whiskey-destilleri i nabolaget, og drukket lokalt øl. Alle kjenner alle, spesielt oss. Vi bor i en oase med ca 300 innbyggere med egen hjemmetjeneste (vi har besøkt basene, men er ikke kvalifisert for noe hjelp, uansett nivå). Her er et rikt dyreliv med hester, geiter, fasaner, harer, duer; "You name it". To kirker har de fått til på øya, og vi tar båten hver morgen og kveld, beboerne viser oss hva livskvalitet er. Bare se!
Ok, vi mangler et og annet fjell, men savner dem ikke – ennå – særlig mye!

Vi er blitt tatt veldig godt i mot av ansatte i Landskrona, og "fikar" overalt – det er kaffeseremonien! Vi har lange dager, og ingen fritidsproblemer. Det glade gjenget starter dagen før kl 5 om morgen, grusomt opplagt, står på bussholdeplassen før kl 6.31, deretter båt, innom kontoret på terminalen og på ferga, før vi går i gang med dagens dunt.

Noen har med seg arbeid på turen, men ellers leser vi mest mail.

Og så trives vi i Skåne, hvor vil plutselig har skjønt Skånsk!

Mvh
Bodil, Aina og Tor Martin

TILBAKE TIL NYHETER