Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
29.04.2015
HØSTER ERFARING OM KOMMUNESAMMENSLÅING I DANMARK

Assisterende rådmann i Vadsø kommune, Marita Jankola Skansen, hospiterer hos danske KL for å lære om deres erfaring om sammenslåing av kommuner.

REISEBREV FRA KØBENHAVN

Sist søndag forlot jeg Vadsø i ruskevær og med vinterfølelse, og kom til vår og gode temperaturer i København.

I snart en uke har jeg bodd og jobbet i bydelen Amager, bare 30 minutters spasertur fra sentrum av København. Bydelen har en herlig blanding av eldre bygårder, små grøntområder og nye moderne kontorbygg. Jeg bor i en trivelig 2-roms leilighet, i 3 etasje med smal trapp og uten heis. Arbeidsplassen min, som ligger 15 min unna, er i øverste etasje i et hypermoderne kontorbygg med plass til flere hundre ansatte. Her har vi alle fasiliteter. Vi sitter 25-30 stk i et stort åpent kontorfellesskap – sjefer og medarbeidere om hverandre. Alle prater med alle, og kaffekoppen er alltid med. En deilig avslappet og uformell tone.

Mitt arbeidssted er KL, det danske KS for dere som er kjent i kommuneverden. Jeg har reist hit for å få erfaringer og kunnskap om den danske kommunereformen som fant sted i årene 2004-2007. Den 1.1.2007 gikk Danmark fra å ha godt over tohundre kommuner til å ha kun 98. I Norge har vi så smått begynt arbeidet med reformen, og min tanke er at vi ikke skal trenge å finne opp kruttet på nytt – det må da være noe å hente fra danskene som ganske nylig har vært igjennom denne prosessen.

I Norge opplever jeg at fokuset på de ansatte som berøres av en slik reform, og de personalmessige utfordringene, er ganske fraværende i debatten. Tilsvarende var det ifølge KL også her i Danmark. Det gikk nesten et par år fra vedtaket om sammenslåing av kommuner var fattet til disse problemstillingene kom på dagsorden. Men da de først startet arbeidet så gjorde de det intensivt, og det gikk tilsynelatende godt.

Jeg har hatt veldig interessante dager her hos KL denne uka. De har laget et supert program for meg der jeg får en-til-en møter med folk som har stor kompetanse på fagområdet. Jeg opplever at de virkelig er på tilbudssiden hva gjelder å dele sine erfaringer, og jeg får anledning til å fordype meg i problemstillinger som er særlig relevante. I tillegg får jeg selvsagt være med på det daglige livet i dette store åpne kontorlandskapet, og får dermed godt innblikk i den danske kommunehverdagen. Læringskurven er enormt bratt, og innimellom føles ”harddisken” rimelig full. Da er det ok å ha ettermiddagen/kvelden til restitusjon og refleksjon.

I neste uke blir hovedfokus besøk til hhv Århus kommune og Kalundborg kommune. Gleder meg til å høre hvordan kommunereformen ble implementert i en stor og en liten kommune, og hvordan de ser på konsekvensene av den i dag.

Våren har vist seg fra sin beste side denne uka – sol og blå himmel hver dag. Restitusjonstida (fritida) har jeg brukt til å gå lange turer. Det har blitt noen kilometer på apostlenes hester, og det gjør definitivt godt for både sinn og skinn. København er utvilsomt en vakker by som har mye å by på – fra det travle sentrum til den meget kule fristaden Christiania. Jeg har brukt tid på Strøget på tidligere besøk i byen, så der tenker jeg ikke å bruke mye tid denne gangen. Christiania må oppleves, og er (om mulig) like artig å besøke nå som tidligere. Jeg synes det er artig at ideen fra 70-tallet holdes levende på denne måten.

I dag har jeg endelig fått leid meg sykkel. Måtte gå noen runder med meg selv før jeg bestemte meg – det er flere syklister her enn bilister, og sykkelkulturen er særdeles regulert. Gjør du en liten feilmanøver når du har tusenvis (!) av andre syklister rundt deg så kan det virkelig gå ille. Men, nå er sykkelen i hus og jeg tenker å bruke helgen til å utforske områder utenfor byen. Har fått mange gode tips fra kolleger her i KL. For meg som er over gjennomsnittlig interessert i fotball så står fotballkamp i Brøndby høyt på listen over aktiviteter i helgen (dessverre spiller ikke FC København hjemmekamp denne helga), og dit skal jeg komme meg med sykkel så sant det ikke regner.

Jeg føler meg utrolig heldig som får anledning til å fordype meg i et tema som jeg har stor personlig interesse i, og som jeg er 100% sikker på at vi i vårt arbeid i Vadsø kommune vil ha nytte av kommende år.

Hilsen Marita

TILBAKE TIL NYHETER