Nyheter
Reis og Ryk
Prosjekt
Deltakere
Kalender
Apriori AS


English
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?
1.05.2015
EN FOTOGRAF MED MANGE BEN Å STÅ PÅ
Forfatter: Trine Hamran

I Stockholm er det stor konkurranse for den som vil leve av å være fotograf. Dette klarer min vert med glans, og det er mye å lære!

I mitt lille foretak driver jeg primært med journalistikk, filmfortellinger for nett og dokumentarfilm. Men jeg har også fotografert stadig mer de siste årene, og dette vil jeg bli bedre på. Jeg har gått fotokurs, men med Reis & Ryk-stipendet ønsket jeg å lære mer av en av dem som virkelig kan dette, lever av dette, og har funnet balansen mellom kommersiell og kunstnerisk virksomhet.

Karin Alfredsson har, som meg, et enkeltpersonforetak, og hun lever av egne prosjekter og av oppdrag for andre. Jeg traff henne på en workshop med Cato Lein i Vadsø for et par år siden. Workshopen den gang var en mix av Stockholmere og finnmarkinger, ettersom Cato Lein er finnmarking bosatt i Stockholm. Jeg visste altså hvem jeg dro til, og valgte Alfredsson fordi det kunstneriske arbeidet hennes er minst like interessant som alt det andre hun gjør.

Den første uka har vært fabelaktig. Karin er ikke bare dyktig, men også raus og inkluderende. De første dagene ble det samtaler om alt fra fotografi, livet selv og til konkrete arbeidsoppgaver. Vi måtte skaffe fotogene grønnsaker til en fotoshoot til to bøker hun er med på å lage. Dette var moro; tradisjonell mat og fortellinger fra et område nord for Stockholm, fortalt med vakre bilder, i samarbeid med formgiver Anna Hind som Karin har jobbet med tidligere. Se her for et eksempel på tidligere arbeider

Inspirerende! Og moro siden jeg allerede på flyplassen i Kirkenes på vei hit tilfeldigvis pratet med en kvinne som ønsker å lage en matbok for Finnmark bestående av oppskrifter og tradisjonelle fortellinger rundt mat. Kanskje kan man ta opp tråden der, med all den nye kunnskapen?

Jeg deltok også i utvelgelse av bildene fra matfotoseansen sammen med de to, og det er klart at redigering og utvelgelse av bilder er en viktig del av prosessen. Karin har medvirket i mange bøker, og det er interessant å se hvordan de jobber for å få til dette.

En av dagene skulle Karin ut å fotografere filmregissør Alexandra-Therese Keining. Hun er på vei til Cannes og derfor lager et svensk filmmagasin et portrett på henne. Her ble jeg involvert med å finne en god location, vi diskuterte lys og bakgrunn og hadde et opplegg klart før portrettet skulle tas. Etterpå var jeg med i utvelgelse av bildene, og det var en lærerik og moro prosess.

Så har vi også fått tid til å se gjennom mine bilder, da jeg jobber med et fotodokumentarprosjekt. Her beveger vi oss over i en mindre kommersiell verden, men en verden som krever et godt blikk, og mye klokskap. Også dette har min vert, som har lang erfaring både fra avis, med egne prosjekter og portrettfotografi.

Vi skal jobbe videre med bildebehandling, visuelt uttrykk og redigering med tanke på bok vs. galleriveggen, felt som jeg har jobbet lite med til nå. Vi skal se og snakke om Karins bilder fra hennes seneste utstilling, den nysgjerrige kan se nettversjonen her.

Kjemien mellom oss er god, og vi har mange felles interesser. Fritiden har derfor gått med til litt gåing i skog og park, og enda flere samtaler om livet og fotokunsten. Vi har vært innom gallerier og utstillinger, noe Stockholm bugner over av, og det skal vi gjøre mer av. Og ikke minst, vi skal sette av tid til å diskutere mulige samarbeidsprosjekt vi kan gjøre framover!

TILBAKE TIL NYHETER